Karanlık madde haritasından ilk sonuçlar

Bilim insanları evrenin en büyük sırlarından biri olan karanlık maddenin haritasını çıkararak, karanlık enerjiyi anlamayı umuyor.

Jonathan Powell / BBC bilim muhabiri

Uzayın en büyük sırlarından biri olan ve evrenin büyük bölümünü kapladığı düşünülen karanlık maddenin haritasını çıkarmayı amaçlayan bir çalışmanın ilk sonuçları yayımlandı. Karanlık madde galaksileri bir arada tutan görünmez bir "ağ".

Bilim insanları bu maddenin nasıl hareket ettiğini inceleyerek ileride karanlık enerjiyi, yani evreni yavaş yavaş genişleten gücü ölçmeyi umuyorlar.

Dark Energy Survey (Karanlık Enerji Araştırması) adıyla, uluslararası düzeyde yürütülen kapsamlı çalışmaya altı ülkeden 25 kurum ve 300 bilim insanı katıldı.

Reklam
Reklam

(Sıcak renklerdeki) Yoğun alanlar, çok sayıda galaksiyle aynı noktada buluşuyor. (Mavi renkli) Boşluklar ise hemen hemen tamamen boş.

Ekip, And Dağları'ndaki Victor Blanco teleskopuna takılan 570 megapiksellik bir aleti kullandı. Gökyüzünün sekizde birini kapsaması öngörülen araştırmada, henüz bu alanın %0,4'ünün haritası çıkarıldı.

Ancak bu harita bugüne dek görmediğimiz derecede ayrıntılı: Karanlık madde dokusunu, içindeki galaksileri ve aradaki boşlukları gösteriyor. Karanlık maddenin haritasını çıkarmak çok güç bir iş.

Görünmeyen ve milyonlarca ışık yılı uzakta olan bu maddeyi gökbilimciler, çok uzaklardaki galaksilerin ışığında yarattığı kırılmalara bakarak inceleyebiliyor.

Bazı fizikçiler de, İsviçre'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda atomların çarpışması sonucunda karanlık madde hakkında yeni ipuçları elde etmeyi umuyor.