Karantinada aşırı yiyenler dikkat! Meğer sebebi buymuş...

Son günlerde tüm dünya, koronavirüs ile mücadele etmeye çalışıyor. Virüs ile savaşın bir yolu da kendimizi izole etmekten geçiyor. Dolayısıyla bu süreç içerisinde imkanımız varsa kendimizi evlerimize kapatarak hastalıktan korunmaya çalışıyoruz. Ancak karantina sürecinde yapacaklarımız oldukça kısıtlı ve çoğu zaman kendimizi can sıkıntısından buzdolabının önünde buluyoruz.

Koronavirüs ile bir ayı aşkın süredir mücadele ediyoruz. Bu zaman diliminde elimizden geldiğince evden çıkmamaya, virüsün yayılımını azaltmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta sonu ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağı sırasında tamamen evlerimize kapandık. Elbette bu sürecin psikolojik etkisi oluyor. Zaman zaman can sıkıntısından dolayı aşırı yeme isteği ile abur cubura yöneliyoruz. Uzmanlar, karantinada düzensiz ya da aşırı beslenmenin sağlıksız olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu dönemde kendimizi ve zihnimizi oyalayacak aktivitelerle ilgilenerek yemek yeme isteğimizin önüne geçmek mümkün.

Reklam
Reklam

BU DÖNEMDE NEDEN ÇOK YİYORUZ?

Karantina sürecinde pek çok insan internet üzerinden kurdukları gruplarda yemek tarifleri paylaşmaya ve yeni tatlar denemeye yöneliyorlar. Ancak bir süre sonra bu paylaşımlar aşırı yeme isteğini doğuruyor. Psikologlar, evde duran ve zamanının çoğunu herhangi bir iş yapmadan geçirmek durumunda olan kişilerin kendilerini mutsuz hissettiklerini ve bunun da yemek yeme alışkanlığı üzerinde olumsuz etki yarattığını söylüyorlar.

DUYGUSAL YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Fiziksel olarak bir açlık hissetmesek de psikolojik olarak olumsuzluğun üstesinden gelmek amacıyla gıda tüketme isteğine duygusal yeme bozukluğu adı verilir. Bu duruma genellikle obezite ile mücadele eden kişilerin öykülerinde rastlarız. Geçmişlerinde yaşadıkları birçok negatif olayı, psikolojik olarak bastırabilmek amacıyla yemek yemeye yönelen kişiler, bir süre sonra önü alınmaz şekilde kilo almaya başlarlar.

Koronavirüs de bizi evlerimizde durmaya zorladığı için bu durumun psikolojik olumsuzluklarını aşmak ve kendimizi daha mutlu hissetmek için aşırı tüketmeye başlıyoruz. Özellikle bu süreci yalnız atlatmaya çalışıyorsak sendromu daha derin hissedebiliyoruz.

Reklam
Reklam

AŞIRI YEME İSTEDİĞİNİ NASIL ENGELLERİZ?

Evde boş vakitlerimizi değerlendirecek aktiviteler ile ilgilenmek bu süreci daha rahat atlatmamızı sağlar. Bu dönemde sosyal medyada izlenecek dizi ve film paylaşımları sıklıkla yapılıyor. Ancak yalnızca görsel aktiviteler ile ilgilenmek yeterli değil. Müzik dinleyebilir, kitap okuyabilir, ailece birlikte vakit geçirmenize yarayacak çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Ayrıca evde spor yapmak da seçenekler arasında bulunuyor. Bu sayede aldığımız kiloları verebilir kendimizi daha mutlu hissedebiliriz.

Uzmanlar, özellikle kahvaltının iyi yapılmasını öneriyorlar. Psikologlar ayrıca yemek saatleri dışında istek geldiğinde hızla dolaba koşmak yerine bu isteğin geçmesini beklemenin daha doğru olacağını belirtiyorlar. Böylece bir anda gelen yemek yeme isteği biraz olsun törpülenmiş olacak ve kendimize bir iyilik yapmış olacağız.