Karaparaya karşı yasa hazırlığı

Türkiye, yeni dönemde karapara ile üç koldan mücadeleye hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu'nca (MASAK) hazırlanan Faaliyet Raporu'na göre, yeni dönemde mevzuat değişikliği ve yeniden yapılanma ile karapara ile daha etkin bir mücadele verilecek.

Bu amaçla hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurumunun Teşkilat ve Görevleri İle Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Yolsuzluğun Önlenmesi Hakkında Kanun Taslağı, yakında Başbakanlığa sevk edilecek.

Taslak ile mevzuatta karapara yerini suç gelirine bırakacak, suç gelirlerinin aklanmasının yanı sıra yolsuzluğu önleyici hükümler de taslakta yer alacak.

Reklam
Reklam

Mücadelenin ikinci ayağını AB'nin destek verdiği mücadele kapasitesinin güçlendirilmesi projesi oluşturacak. Proje ile AB mevzuatı ve uygulamalarıyla paralel olarak karapara aklama ve terörizmin finansmanı ile etkin bir hukuki, kurumsal ve teknik çerçeve geliştirilecek.

Proje, MASAK'ın, Gelirler, Merkez Bankası, bankalar, adli sicil, tapu ve emniyet kayıtlarına elektronik ortamda anında ulaşabilmesini öngörüyor.

KARAPARAYI AKLAMA YOLU UYUŞTURUCU Türkiye'de karapara aklama suçu duyurularında ilk sırada uyuşturucu ticareti yer alıyor. Uyuşturucu ticaretinin tamamına yakını (yüzde 84.1) da Marmara Bölgesi'nde yapılıyor.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu'nun (MASAK) verilerine göre, aklama suçuna ilişkin Cumhuriyet Savcılıklarına yapılan 183 suç duyurusunun 62'sini uyuşturucu madde ticareti oluşturdu. 2004'de yüzde 1.4 artış gösteren uyuşturucu madde ticareti başvurusu, toplam suç duyurularının da yüzde 34'ünü oluşturdu.

Uyuşturucu madde ticaretini, yüzde 17.4 ile kaçakçılık, yüzde 16.4 ile nitelikli dolandırıcılık ve iflas, yüzde 14.2 ile de evrakta sahtekarlık, meşruiyet belgelerinde sahtecilik izledi.

Reklam
Reklam

Suç duyurularında yağma, yol kesmek ve adam kaldırmak ile sahte belge düzenleme ve kullanma yüzde 6'şar, devletin şahsiyetine karşı cürümler de yüzde 3'lük bir oranı oluşturdu.

Diğer suçlar ise Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanuna muhalefet, şahıs hürriyeti aleyhinde cürümler, devlete ait mühürlerde ve damgalarda taklit, fuhuşa teşvik olarak sıralandı.

Bu arada uyuşturucu ticareti konusunda savcılıklardan gelen ihbarların bölgesel dağılımında da Marmara bölgesi yüzde 84.1 ile ilk sırada yer aldı.

Bunu yüzde 10.2 ile Doğu Anadolu, yüzde 2.9 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 1.2 ile İç Anadolu, yüzde 0.7 ile Ege, yüzde 0.6 ile Akdeniz, yüzde 0.3 ile de Karadeniz bölgeleri takip etti.