Karar, ingiliz gazetelerinde

LONDRA (İHA) - İngiliz gazeteleri, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye verdiği üyelik başvurusuyla ilgili cevaba, Kopenhag Zirvesi sırasındaki Türkiye'nin çabalarına bugünkü sayılarında da geniş yer verdi.

Konuya en geniş yer ayıran Times gazetesi, başmakalesinde "Avrupa Birliği zirvesi kilit önemde bir müttefiki öfkelendirdi" dedi. Gazeteye göre İskandinavya ülkeleri Türkiye'ye yönelik itirazlarını insan hakları konusundaki kaygılarda temellendirdi, Almanya ve Fransa'nın kaygısına ise daha dar kalıplı şoven ve korumacı görüşler temel oldu.

Reklam
Reklam

Gazetenin dünya haberleri sayfalarında ise, ABD Başkanı Bush'un Türkiye lehine müdahele girişimlerinin Avrupa'yı kızdırdığı ve Avrupalı liderlerin bu konunun tümüyle Avrupa'nın kararına kalmış bir şey olduğunu vurguladıkları belirtildi.

"TÜRKİYE DENEYİMSİZ LİDERLERİN KURBANI OLDU" Daily Telegraph da, "Avrupa, Bush'un Türkiye'yi alma çağrılarını bir kenara itti" diye yazdı ve İngiltere'nin Avrupa'dan sorumlu bakan yardımcısının, "Üç hafta öncesine kadar Fransa Türkiye'ye tarih olarak 2008-2009'un verilmesinden bahsediyordu. Bence Jacques Chirac Türkiye'ye yardım için Boğaz'ı yürüyerek geçti" sözlerine yer verdi.

Gazetenin başmakalesinde ise, "Türkler kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyor" yorumu yer aldı.
Guardian da başmakalesinde Türkiye'nin kendisine verilen tarihten düş kırıklığına uğradığını belirtti. Gazete kararı, "Türkiye'nin deneyimsiz liderlerinin şanslarını abartıp, kamuoyu önünde büyük konuşarak düşüşün iyice büyük olmasına neden oldukları yorumu da doğru olabilir" şeklinde değerlendirdi. Gazete iç sayfalarında ise, "Düş kırıklığına uğrayan Türkler testi geçmeye ant içti" dedi. Konuya ilişkin analiz yazısında da, "Fransız-Alman güç gösterisi Amerika ve dostlarına yerlerini bildirdi" ifadesi kullanıldı.
Yazıda üst düzey bir Avrupalı yetkilinin, "Amerika'nın anlamadığı şey NATO gibi askeri bir ittifakla, Avrupa Birliği arasındaki fark" sözleri aktarıldı.

Reklam
Reklam

"AB VE KIBRIS UMUTLARI HALA CANLI" Financial Times ise, "Türkiye hayal kırıklığını yuttu; Kıbrıs ve Avrupa Birliği'ne üyelik umudu hala canlı" dedi.Gazetenin başmakalesinde AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın reformları sürdürme, Kıbrıs görüşmelerine yeniden başlama ve Avrupa Birliği'nin NATO olanaklarını kullanmasına karşı Türkiye'nin vetosunu kaldırma çağrısı yaptığı belirtti. Gazete, "Önümüzdeki 2 yıl boyunca Erdoğan liderlik ve kararlılık sınavından geçecek" dedi. Gazete iç sayfa haberlerinde de konuyu farklı yönleriyle ele aldı.

"TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRİŞİ ABD'NİN İŞİNE GELİR" Independent, Türkiye'nin önyargılı olarak nitelediği Avrupalı liderlere öfkeli olduğunu yazdı. Gazete, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin, "Türkiye'nin güçlü baskı yapmasından birçokları hoşlanmadı" dediğini aktardı.

Gazete, Avrupa Komisyonu'nun Fransız üyesi Pascal Lamy'nin "Türkiye'yi Avrupa'ya sokmaya çalışmak Amerika'nın klasik diplomasi çizgisidir. Avrupa'nın sınırları ne kadar genişlerse, bu Amerika'nın o kadar işine gelir" sözlerine de yer verdi.

Reklam
Reklam