"Karar sorumluluğu hükümete ait"

Ankara - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Kuzey Irak'a müdahale konusunda karar verme sorumluluğunun orduya değil, Hükümet'e ait olduğunu" belirtti.

France Inter Radyosu'nun sorularını yanıtlayan Öymen, İsrail'in Lübnan'a yönelik müdahalesi ve bölgeye Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü gönderilmesine yönelik bir soruya, "İlk yapılması gereken şey derhal bir ateşkes çağrısında bulunulmasıdır" diye yanıtladı. Türkiye'nin, Güney Lübnan'a asker göndermesinin isabetli olmayacağını ifade eden Öymen, Hükümet'in Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili tutumu konusundaki bir soru üzerine şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bu Hükümet, ne yazık ki Türkiye'nin 40 yıldan beri izlediği politikalardan bazı sapmalar yapmıştır. Biz daima bölgede kuvvet kullanılmasını takbih ettik ve teröristlerle hiçbir zaman müzakere etmedik. Hükümet, Hamas'ı resmen bir terör örgütü olarak kabul etmesine rağmen Hamas'ın liderlerinden birini Ankara'ya davet etmiş ve onunla masaya oturmuştur. Bizce, Türkiye'nin bütün terör örgütleriyle müzakere etmekten kaçınması gerekir."

PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyetlerine yönelik bir soruyu da yanıtlayan Öymen, "Bu Hükümet, Amerikalıları ve Irak Hükümetini Kuzey Irak'ta gerekli tedbirler alınması için ikna edememiştir. Bizi ilgilendiren vaatler değil somut adımlar atılmasıdır" dedi. Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'na atanan Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın tutumunu destekleyip desteklemediklerinin sorulması üzerine Öymen, "Burada karar verme sorumluluğu orduya değil, Hükümet'e aittir. Ordunun görevi Hükümet'in vereceği kararı
uygulamaktır. Şimdiye kadar Hükümet sınırların Güney'den korunması için Türk Silahlı Kuvvetlerini görevlendirmemiştir. Şu anda Türkiye-Irak sınırının Güney tarafında sınırı korumakla görevli hiçbir Irak birliği veya Amerikan birliği yoktur."

Reklam
Reklam