'Karar verirsek borcumuzu kapatırız'

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bankacılık sektöründe uzun ve orta vadede yabancı sermaye payının korkulacak düzeyde olmadığını belirterek, yabancı sermayeyi ürkütecek bir hava oluşturulmaması gerektiğini söyledi.

Bakanlığının 2007 yılı bütçesinin ele alındığı TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplandıran Bakan Babacan, bankacılık sektöründe yabancı sermayenin oranını sürekli tartışmanın güveni zedelediğini belirterek, "Hiç kimsenin yabancı sermaye girişini ürkütecek bir hava oluşturmaması gerekiyor. Türk bankacılık sektöründe yabancı sermaye payında yakın ve orta vadede korkulacak bir durum yok. Uzun vadede ne olacağı konusundaysa şimdiden bir şey söylemek mümkün değil" dedi.

Reklam
Reklam

Ali Babacan, Halk Bankası'nın özelleştirilmesine yönelik çok fazla başvurunun bulunduğunu kaydederek, yakın zamanda bir takvimin açıklanacağını söyledi. Babacan, elektrik zammına ilişkin bir soruyaysa, "KİT'lerle ilgili politikamız da kar beklemiyoruz ama zarar da etmemeliler. KİT'ler ne zaman gerekirse gereken tedbiri alıyorlar. Şu anda alınmış bir karar yok, zamanı gelince karar alınır" cevabını verdi.

Bakan Babacan, özelleştirme gelirlerinden KİT'lere 2005'te 528 milyon YTL, 2006'da 2 milyar 638 milyon YTL aktarıldığını belirterek, 2007 yılındaysa 600 milyon YTL aktarılmasının planlandığını söyledi.

2007 yılı enflasyonu hedefinin inandırıcı olmadığı yönündeki eleştirilerle ilgili olarak Bakan Babacan, yüzde 4 enflasyon hedefinin tüm kurumlarla tartışıldıktan sonra belirlendiğini belirterek, "Eğer inanmasaydık, bu hedefi koymazdık. Kendi inanmadığımız bir hedefi koyarak niye kendi kendimizi kandıralım. 2007 yılı için belirlenen enflasyon hedefi makul bir hedef" diye konuştu.

IMF'ye olan borcun erken kapatılması yönünde hükümetin bir kararı olup olmadığı şeklindeki bir soruyu karşılık Bakan Babacan, "Böyle bir kararımız yok. Ama karar verirsek kısa zamanda öderiz" dedi.

Reklam
Reklam