ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kopenhag'da alınacak siyasi kararın Türkiye'nin lehine olacağı inancında olduğunu söyledi.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında bir araya gelen İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Meral gezgin Eriş, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıfat Akyüz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, TESK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bendevi Palandöken, Türkiye Müteahhitler ve Uluslararası Birliği Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye Genç İşadamları Kurulu Başkanı (TÜGİK) Erhan Özmen ve diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri AB üyesi olan Büyükelçilerle bir araya geldi. Hilton Otel'de TOBB tarafından verilen kahvaltı yaklaşık 2 saat sürdü.
Toplantı sonrası TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada, dünyada ilk defa 220 sivil toplum örgütü bir araya gelerek Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde katkıda bulunduklarını, Türkiye, parlamentosuyla, hükümetiyle ve sivil toplum örgütleriyle üzerine düşen görevi yaptığını ve artık Türkiye'nin Kopenhag'da tarih alması konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Bir gazetecinin müzakere tarihinin belirlenmesi yönündeki bir soruya Hisarcıklıoğlu: "Tabi bu bir siyasi karar. Siyasi karar olduğu için büyükelçiler bizimle yaptıkları görüşmeleri hükümetlerine ileteceklerini ifade ettiler. Kopenhag'daki siyasi karar Türkiye'nin lehine olacağı inancındayım" dedi.
'Yapılacak seçimlerin AB ülkeleri için bir kaygı olur mu ?' şeklindeki bir soruyu cevaplayan Hisarcıklıoğlu, "Burada tabi bazı kaygıları olmasına rağmen, Türkiye'de seçimlerden sonra çıkacak tablo ne olursa olsun Türkiye'nin bu topluluğun içerisinde yer alması istemektedir. Türkiye bu kararlılığını yaklaşık 200 yıl önce göstermiştir. Onun için bu konuda bizler tarafından bir kaygı ve endişe yoktur" şeklinde konuştu.
Aynı yöndeki soruyu cevaplayan İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş ise, "Uygulama konusundaki kaygıları biz çok paylaşmıyoruz. Çünkü bu değişikliklerin yapılmasının arkasında Türkiye'de çok geniş bir siyasi mutabakat ve aynı zamanda toplumsal destek vardı. Bu mutabakatta fazla bir değişiklik yoktur. Bunu AB'deki dostlarımıza anlatacağız" dedi.
Bu toplantının amacına ulaştığını ifade eden Hak - İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türk siyasetçilerin seçim gerginliğinin yaşandı şu günlerde çok dikkatli olması gerektiğini bugün bir kez daha anladıklarını ifade etti. Kopenhag'da alınacak karar ne olursa olsun her şey demek olmadığının altını çizen Uslu, "Bizim için çok şey ifade etmektedir, ama her şey demek değildir. Bizim talebimiz AB üyeliğidir ama, Bu AB'le bir aşk ilişkisi değildir. Biz AB standartlarını talep ediyoruz. Türk halkı bu layıktır. Yeni oluşacak hükümet Türk toplumun temel tercihini ıskalamayacaktır. Sivil toplum kuruluşları üzerilerine düşen görevleri yerine getirecekler ve lobi çalışmalarına devam edeceklerdir" diye konuştu.
TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Akyüz, büyükelçilere tarım politikalarıyla ilgili bilgi verdiklerini, AB ve Türkiye tarımının çok önemli olduğunu ve müzakerelerin başlayacağına inandığını söyledi. Türkiye esnaf ve sanatkarı olarak AB girme düşüncesinde olduklarını belirten TESK Genel Başkan Vekili Bendevi Palandöken de, "Bizim amacımız oraya onurumuzla, gururumuzla, emeğimizle ve alın terimizle girmektir. Ancak tek düşüncemiz onların yaptırımlarını araştırıp istedikleri kriterleri dayatmasında olmayalım. Esnaf ve sanatkar olarak AB ülkeleriyle iç içe çalışıyoruz. Siyasilerin Türkiye'nin genel çıkarlarını koruyarak çalışmalarını istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin yüzde 70'ini, uluslararası projelerin de yüzde 90'nını yaptıklarını ve Avrupa'da kendileriyle eşdeğer olan kuruluşlara üye olduklarını kaydeden Türkiye Müteahhitler ve Uluslararası Birliği Başkanı Nihat Özdemir ise, "AB gelişme sürecindeki 12 ülkeden 2'si hariç, bunların birisi Malta diğeri Kıbrıs'tır. Geri kalan 10 AB ülkesinde Türk Müteahhitleri iş yapmaktadırlar. Orada kazandıkları paralarla, orada kalıcı yatırımlara yönelmektedirler. Türkiye'yi bu 10 ülke arasında genişleme sürecine alırken, Türkiye'nin alınmamasını bir haksızlık olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.