Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagu, “Hicaz demir yolu aslında Türk milletin neyi başarıp neyi başaramayacağını gösteren önemli bir çalışmadır. Yokluğun, sıkıntının hat safhada olduğu bir dönemde hicaz demir yolu ile çalışmalar yapmak, kimsenin inanmadığı bir atmosferde hicaz demir yolunu gerçekleştirmek gerçekten büyük bir maharetti” dedi.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilgiler Araştırma Kulübü tarafından "Hicaz Demiryolu" konulu konferans düzenlendi. 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansı Vali Yardımcısı Şerefnur Oktay, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi.
Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, teknolojiyi yakından takip eden Osmanlı padişahlarının teknolojiye açık insanlar olduğunu söyledi.
Türk toplumuna bakıldığında teknolojiyle ne kadar iç içe olduğunu görüldüğüne dikkat çeken Hülagu, Türkiye’nin dünyada en çok internet kullanan insana sahip olduğuna dikkat çekti.
Geçmişte demiryolları yapılırken alınan kredilerin iç politikayı etkilediğini kaydeden Hülagü, "Demiryolları ister istemez bize bir dış borç yükü getirmiştir. Çünkü finansman sıkıntımız olmuştur. Kredi almışız o da üzerimize ciddi bir yük getirmiştir. Dolayısıyla demiryollarının dışa bağımlı yapılması ve dışarıdan finansman bulunması da ister istemez iç politikada dışa bağımlılığı getirmiştir. Dolayısıyla Osmanlı imparatorluğunun yıkılışında bu etkenleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor" diye konuştu.
Osmanlı coğrafyasında ağırlıklı olarak Fransızlar, İngilizler ve Almanlar'ın demiryolunu kullandığını belirten Hülagü, demiryollarının bazı politikalar çerçevesinde yapıldığını ifade ederek, "Demiryollarının finansmanını da iki şekilde sağlamışız. Bir kendi cebimizden parasını ödeyerek yaptırdığımız demiryolları var. Hicaz demiryolu gibi. Veya bütünüyle finansmanını da, inşaatını da batıya yaptırdığımız demiryolları var. Demiryolları yapılırken de bir takım etkiler altında kalınmıştır" ifadelerini kullandı.
Demiryolu yapımında dış sermaye kullanımının yaygın olduğunu söyleyen Hülagü, "Yabancı sermaye kullanmadan yaptığımız tek demiryolu Hicaz Demiryolu'dur. Osmanlı coğrafyasında yapılan bütün demiryollarında dış sermaye kullanmışız, Hicaz hariç. Osmanlı demiryollarında genelde mühendisi, ustayı, çırağı hep dışarıdan getirmişiz, Hicaz Demiryolu hariç. Hicaz Demiryolu kendine özgü bir demiryolu. Yani mühendisler, çalışanları itibari ile sermayesi itibari ile istisnai bir demiryolu. Tamamıyla bize has bir demiryolu olmuştur. Hicaz demir yolu aslında Türk milletin neyi başarıp neyi başaramayacağını gösteren önemli bir çalışmadır. Yokluğun, sıkıntının hat safhada olduğu bir dönemde hicaz demir yolu ile çalışmalar yapmak, kimsenin inanmadığı bir atmosferde hicaz demir yolunu gerçekleştirmek gerçekten büyük bir maharetti" ifadelerini kullandı.
Konferansın sonunda Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü’ye Rektör Savaş tarafından tuz lamba hediye edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz