Karayalçın ''Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmeli''

Mersin (AA)- Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Cumhurbaşkanlığı seçiminin, halk tarafından iki turlu seçimle yapılması gerektiğini söyledi.

Karayalçın, Mersin'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin önemli bir siyasi sürece girdiğini, bunun 14-15 Aralıkta Helsinki'de yapılacak ve AB-Türkiye ilişkilerini önemli ve kritik bir noktaya taşıyacak toplantıyla başlayacağını belirtti.

Bunun ardından ülkenin gündemine Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gireceğini belirten Karayalçın, Anayasa'nın 102. maddesine göre yapılacak seçimin, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığına taşıyacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Karayalçın, şöyle konuştu:"Eğer alternatif yöntem kullanılırsa yani iki turlu seçimle Cumhurbaşkanımızı halk seçerse 11. Cumhurbaşkanımız Erdoğan olmayacaktır. Bir
ülkenin Cumhurbaşkanı seçim yöntemi bu kadar farklılık gösterebiliyorsa orada iktisadi risk dilimi yüksektir."

Karayalçın, SHP olarak, meclisin Başbakan Erdoğan'ı değil de AK Parti'den başka birini Cumhurbaşkanı seçmesine de karşı olduklarını belirtti.

Yeni Cumhurbaşkanının mevcut meclis tarafından seçilmemesi gerektiğini savunan Karayalçın, "Niye diye sorarsanız? Bu meclisin oluşumuyla ilgili çok ciddi eleştirimiz var. Bu meclis hukuken meşrudur. Ama bu meclis siyaseten ve vicdanen meşru değildir. Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklamasına göre 3 Kasım 2002'de 41 milyon seçmeniz vardı. Oysa bu meclis yalnızca 17 milyon seçmenin oyuyla şekillendi. Bu yüzde 50'yi bile yansıtmıyor" dedi.

SHP olarak Anayasa'nın 102. maddesinin değiştirilerek, Cumhurbaşkanının iki turlu seçimle halk tarafından seçilmesi için imza kampanyası düzenlediklerini anımsatan Karayalçın, şunları kaydetti: "Buna göre yurttaşların yüzde 76'sı 'Cumhurbaşkanını biz seçelim' dedi. Bu göz önünde tutulmalıdır. CHP ana muhalefet partisi olarak, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için kanun teklifi vermelidir."

Reklam
Reklam

Solda ittifak çağrısı da yapan Karayalçın, "Solu iktidara taşıyacak sol partilerin seçim ittifakına evet diyoruz. Belli bir tarihe kadar sol partilerin ittifakına açığız" diye konuştu.