Karayalçın, SHP'ye katılımları değerlendirdi

ANKARA (İHA) - Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa eden 5 milletvekilinin SHP'ye katılacak olmasının Türkiye için dönüm noktası olduğunu söyledi.

SHP, yerel seçimlerin ardından yeniden hareketlendi. CHP'den bugün istifa eden milletvekilleri Hakkı Akalın, Züheyir Amber, Ersoy Bulut, Mustafa Sayar ve Ahmet Güryüz Ketenci'nin yarın düzenlenecek bir törenle SHP'ye katılacak olmaları Genel Başkan Karayalçın'ı umutlandırdı. Konuya ilişkin İHA'ya açıklamalarda bulunan Karayalçın, çalışmalarını kamuoyuna taşıma fırsatı bulamadıklarını söyledi. Siyasetin söze bir de sergilenecek güce dayanarak yapıldığını ifade eden Karayalçın, "Söyleyecek sözümüz oldu ama gücümüz olmadığı için bunu kamuoyuna duyuramadık. 5 milletvekilinin katılımı ile o gücü de elde etmiş olacağız. Bu Türkiye solu için bir dönüm noktasıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Bütün sol partilerin SHP'nin bundan sonraki çalışmalarından etkileneceğini savunan Karayalçın, Erdal İnönü'nün partiye katılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Karayalçın, yalnızca milletvekillerinin değil belediye başkanları, 'sol partilerde siyaset yapmış ama tıkanmış kişileri' de SHP'ye davet etti.
Karayalçın, AK Parti ve CHP'nin, partilerin milletvekili transferi ile Hazine'den yardım almasının önüne geçebilmek için yeni bir yasayı hayata geçirmeye hazırlanması ile ilgili olarak da bu partilerin 2002 seçimlerinden bu yana toplumu rehin aldığını ve ipotek koyduğunu savundu. Türkiye'nin ekonomi alanının yeniden ele alındığını ama siyaset alanına dokunulmadığını söyleyen Karayalçın, seçimlerde çok haksız bir temsil yapısının ortaya çıktığını ve her iki partinin başlangıçtan bu yana bu yapının korunmasında yana olduğunu iddia ederek şöyle konuştu:

"Şimdi gizli ittifakın açık bir mutabakat şekline dönüştüğünü görüyoruz. CHP'nin verdiği kanun tekliğini AKP'nin MYK'sı da destekleme kararı aldı. Böylece 3 milletvekili olan partilere Hazine yardımı kaldırılmak isteniyor. Bu kötü birşeyse şimdiye kadar niye sürdürdünüz? Ayrıca siyaset alanında yapılacak tek değişiklik bu mudur? Yani genel başkanlık sultası kaldırılmamalı mıdır? Parti içi demokrasi sağlanmamalı mıdır? Siz onları bir yana bırakacaksınız, haksız baraj sistemini sürdüreceksiniz, Hazine yardımı kötüyse bunu tümden kaldıralım. Hazine yardımı banka yönetim kurulu üyelikleri kötüyse bu alan tümüyle değiştirilsin."

Reklam
Reklam

Karayalçın, başka bir soru üzerine de CHP Genel Başkanı Mustafa Özyürek'in 'Partisinden istifa eden milletvekili, milletvekilliğinden istifa etmeli' yönündeki açıklamasını da değerlendirdi. Seçimlerden sadece 2,5 yıl sonra Meclis'in bu yapıyı taşıyamaz hale geldiğini savunan Karayalçın, "Bu dünyanın hiçbirinde görülmeyen bin anlayıştır. Polisiye tedbirlerle demokrasi yönetilemez gelsinler siyaset alanını tümüyle değiştirelim. Türkiye'de demokratik işleyişe dayalı parti yapıları oluşturalım. Partilerin jandarmalı, karateli rüşvet tartışmaları ile geçen kurultaylarını önleyelim. Korkunun ecele faydası yoktur. Bunu engelleyemezler yapılması gereken budur" diye konuştu.
Öte yandan, yarınki tören öncesi parti binası ve sokak SHP bayrakları ile süslendi.