Karayalçın'dan ittifak uyarısı

ANKARA (İHA-) - Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, siyasi parti koalisyonlarının seçimlerden önce oluşturulması gerektiğini söyledi. Karayalçın, Irak'a olası bir ABD müdahalesinin Türk ekonomisi üzerinde yıkım etkisi yapacağını da kaydetti.

Siyasi alanda yaşanan son gelişmeleri İHA'ya değerlendiren SHP Genel Başkanı Karayalçın, "Türkiye, siyasi anlamda çok büyük bir karışıklık içersindedir. Başbakan Bülent Ecevit'in kullandığı ifadeyle 'Mini bir siyasi kriz' yaşanmaktadır. Hatta bir süre önce de bir 'Mini bir iktisadi kriz' yaşanmıştı. Zaten büyük bir iktisadi bunalımın içinde bulunan Türkiye, Mayıs ayı başından itibaren biraz daha küçültülmüş ölçülerde bu bunalımı yaşamaya başlamıştı. Bu bunalım sürecinde Türkiye'nin birinci partisi, Türkiye'nin dördüncü partisi haline geldi" dedi. Karayalçın, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'NİN SİYASİ AMORTİSMAN SÜRESİ KISALMAKTADIR" "Türkiye'deki siyasi bunalımın altında, Türkiye'deki siyasetin düzenlenmemiş olması yatmaktadır. İktisat ve siyaset topluma yön veren iki temel alandır. Türkiye iktisat alanını düzenledi, siyaset alanını düzenlemedi. İktisat alanını ve siyaset alanını ayırdı. İktisat alanı, ne kadar düzenlendi? Düzenlendi de ne oldu? Ne getirdi? Hiç kuşkusuz tartışılması gereken konular bunlar. Türkiye şu an çok açık bir biçimde sıkıntısını çekiyor. Eğer siyaset alanı düzenlenmeden Türkiye seçime giderse, bu sıkıntı daha büyük bunalımlara dönüşecektir. DSP'den ayrılan arkadaşlar bu yönde açıklamalar yaptı. Kamuoyu bu yönde değerlendirme içinde bulundu. Olay; dostluk, vefa, sevgi, arkadaşlık gibi kavramlar çerçevesinde dile getirildi. Oysa bunun altında yatan bu değil. Olay; dostluk, arkadaşlık, vefa, sevgi olayı değil siyasetin kurumlarıdır. Siyasetin kurumlarından kastım; Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nı kastediyorum. Anayasa'da getirilmiş olan siyasetle ilgili düzenlemeler, siyaset kurumunun düzenlemesi yani yeni bir Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası oluşturulması anlamında ele alınabilir."

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'DE SİYASİ AMORTİSMAN SÜRESİ GİTTİKÇE AZALIYOR" Türkiye'de Anayasa'da belirtildiği gibi seçimlerin 5 yılda bir yapılamadığına işaret eden Karayalçın, "Türkiye'de siyasi amortisman süresi gittikçe kısalmaktadır. Ya da bir başka ifadeyle, siyasette hızlandırılmış amortisman uygulanmaktadır. Türkiye'nin 1982 Anayasası TBMM'nin 5 yılda bir yenilenmesini öngörüyor. Ama bugüne kadar TBMM seçimleri hiçbir zaman 5 yılda yapılmadı, hep 4 yılda bir yapıldı. Son dönemde bu 3.5 yıla indi. Gelecekte daha da düşecek. Bunun nedeni, Meclis'in içinden çıkan hükümetler Türkiye'yi yönetemiyorlar. Türkiye'yi götüremiyorlar. Özellikle hükümetlerin oluşum biçimi, Türkiye'nin gereksinimlerine yanıt verecek nitelikte değildir" şeklinde konuştu.

"KOALİSYONLAR SEÇİMDEN ÖNCE KURULSUN" Partilerin seçimden önce koalisyon oluşturmak suretiyle daha geniş kitlelerin ihtiyacına cevap verebileceklerine temas eden Murat Karayalçın şöyle devam etti: "Türkiye'de partiler arasındaki koalisyonlar, seçimlerden sonra kurulur. Ve bu koalisyonlar bir proje etrafında olmuyor, sandalye sayısına bağlı olarak şekilleniyor. İşte, dünyanın en uyumlu hükümeti olarak adlandırılan 57. Hükümet, AB konusunda çözülmüştür. Eğer Türkiye bunu yerine, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nı değiştirerek seçimlerden önce koalisyon kurup, seçimlere giderse Meclis'in yenilenme olayı Anayasa'daki sürelere getirilebilir."
SHP'nin Kasım ayında yapılacak bir erken seçime girememesi konusunda ise Karayalçın, "Bu noktada Türkiye'nin hukuk devleti yapısını ciddi anlamda zedeleyen bir düzenleme sözkonusudur. Eğer Türkiye'de seçimler 5 yıldan 5 yıla yapılsaydı, ilgili yasadaki 6 ay evvel kurultay yapma şartı aranabilir. Ama Türkiye'de hiç zamanında seçim yapılmıyor. Türkiye'de tüm seçimler erken seçim kararıyla yapılıyor. Kasım ayında erken seçime gidileceği için bizim kurultayımızı yetiştirmemiz söz konusu değildir. Umarım TBMM seçim kararı alırken bu faktörü gözönünde tutar. Ve bu yönde karar çıkartır. Aksi halde hakkımızı arayacağımız bir süreci başlatırız" dedi.

Reklam
Reklam

Erken seçim tarihi konusuna da değinen Karayalçın, "Aslında Türkiye, iş bu noktaya geldikten sonra seçime gitmelidir. Bunu uzatamaz" yorumunda bulundu.

Irak'a yapılacak bir ABD müdahalesi konusunda Türkiye'nin izlemesi gereken politika konusunda da Murat Karayalçın, şunları kaydetti: "Türkiye için bölgesinde barış, yaşamsal bir kavramdır. Bölgede bir savaş sürecine girilmesinin Türk ekonomisini nasıl etkilediği 1991 yılındaki Irak müdahalesinde açıkça görülmüştür. 1991 yılındaki müdahale Türkiye üzerinde ekonomik anlamda adeta yıkım etkisine yol açmıştır. Türkiye, komşularının toprak bütünlüğünün korunması yönünde heraket etmelidir."