DİYARBAKIR (CİHAN)- Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde barındıran KCK'da değişikliğe gidildi. Örgütün silahlı kanadını güçlendirme kararı verildi, yürütme konseyi başkanı Murat Karayılan'ın yerine Cemil Bayık getirildi. Karayılan ise örgütün silahlı kanadı Halk Savurma Güçleri'nin (HPG) başına geçti. Bu görevi daha önce Suriyeli Nurettin Sofi yürütüyordu. Abdullah Öcalan'ın talebiyle gerçekleştiği belirtilen bu değişikliğin, barış sürecinde örgütteki kontrolü artırmayı amaçladığı ileri sürülüyor.
Alınan bilgilere göre, ‘Koma Ciwaken Kürdistan - Kürdistan Topluluklar Birliği' (KCK) sisteminin yasama organı olarak görev yapan Kongra-Gel'in 9. genel kurulu Kuzey Irak'ta yapıldı. 30 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında Kandil'de gerçekleştirilen kongrede Abdullah Öcalan'ın talebiyle önemli kararlar alındı. KCK sisteminde değişikliğe gidilerek ‘genel başkanlık konseyi' oluşturuldu. Yürütme konseyinde de eş başkanlık sistemine geçildi. Daha önce Murat Karayılan'ın oturduğu koltuk Cemil Bayık ile Bese Hozat'a teslim edildi. Kongra Gel eşbaşkanlığına ise Hacer Zagros ile Remzi Kartal seçildi.
Barış sürecine rağmen savaş konseptinin hakim olduğu kongrede, silahlı güçlerin (HPG) daha fazla artırılması ve her türlü saldırıya cevap verecek bir eğitim ve teknik donanıma kavuşturulmasını kararlaştırdı. Demokratik özerkliğin tabandan inşa edilmesi gerektiği vurgulanan kongrede, 1925 yılında hazırlanan Şark Islahat Planı ‘ulusal soykırım belgesi', 15 Şubat 1925 tarihi de ‘Kürt soykırımının başlatıldığı gün' olarak kabul edildi.
Kongrede, toplumsal hayatın her alanında KCK sisteminin temel ayakları olan akademilerin, komün, kooperatif ve meclislerin hızla oluşturarak yaygınlaştırılması kararlaştırıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, KCK bir ‘gölge devlet' olarak tanımlanıyor. İddianameye göre, 17 Mayıs 2005 tarihinde kurulan KCK, anayasası, yasama, yürütme, yargı organları olan bir yapı. Türkiye'nin yanı sıra Suriye, İran ve Irak'ta faaliyet gösteriyor. Bu ülkelerin adli, idari ve siyasi rejimine alternatif bir sistem oluşturarak yandaşlarını bu çatı altında topluyor. KCK sisteminin başında ‘önderlik' diye tabir edilen Abdullah Öcalan bulunuyor. KCK, vatandaşlığa alan, vatandaşlıktan çıkaran, vergi mükellefiyeti getiren, yargılayan, silahlı mücadele yapan, mahalli ve merkezi teşkilatları olan, kendisine yakın yerel yönetimler üzerinde söz sahibi olmaya çalışan, şehir, kasaba, mahalle, sokak ve köy örgütlenmesi bulunan bir yapıya sahip.
CEMİL BAYIK KİMDİR?
‘Cuma' kod adını kullanan Cemil Bayık, 1970'li yılların başında, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde öğrenci olduğu dönemde Abdullah Öcalan'la tanıştı. PKK'nın temellerinin atıldığı Ankara'daki (1974) ilk toplantıda yer aldı. Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun ve Mustafa Karasu ile birlikte PKK'nın çekirdek kurucu kadrosunda yer aldı. 1955 Elazığ – Keban doğumlu olan Bayık, Kasım 1978 tarihinde Diyarbakır-Lice/Fis köyünde gerçekleştirilen PKK kuruluş kongresinde genel sekreter yardımcılığına seçildi. 12 Eylül 1980 tarihinin hemen öncesinde Suriye‘ye çıktı. 1992 yılında Kuzey Irak'taki PKK ana karargah sorumluluğunu yürüttü. 1994 yılında başkanlık konseyi üyeliğine seçildi. 2003'te PKK'da ikinci adam oldu. Daha sonra Öcalan tarafından örgüt bünyesindeki Kültür ve Sanat Komitesi üyeliğine seçildi. Bayık, 2004'te yaşanan gelenekçi-reformcu ayrışmasında gelenekçi kanatın liderliğini yaptı. Bu ayrışma nedeniyle Öcalan'ın talimatıyla özeleştiri verdi. Cemil Bayık'ın İran'a yakın olduğu ve örgütün şahin kanadını temsil ettiği ileri sürülüyor.
Ergenekon davasının gizli tanıklarından ‘İlk Adım', eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz ile Cemil Bayık'ın, 2000 yılında Hezıl Çayı kenarında görüşerek birbirlerine zarflar verdiklerini söylemişti. Gizli tanık, ikili arasındaki ikinci görüşmenin ise Türkiye, Kuzey Irak ve Suriye üçgeninde telsizle gerçekleştiğini belirtmişti. Levent Ersöz, 1999-2000 yılları arasında Şırnak İl Jandarma Alay Komutanlığı görevinde bulunmuştu.
Cemil Bayık'la birlikte eşbaşkanlığa getirilen Besê Hozat ise daha önce PKK'nın kadın örgütlenmesinden sorumluydu. Tunceli doğumlu Hozat, 19 yıl önce örgüte katıldı.