Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Toplantısı

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında, Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı 2. Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında, Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı 2. Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenlendi. Vali Lekesiz, valilik binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerde karayolu trafik kazalarının neden olduğu ölüm oranlarının son 20 yılda düşme eğilimi göstermesine rağmen, bu kazaların ölüm, yaralanma ve sakatlanmaların önemli bir nedeni olmaya devam ettiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün 178 ülkeden derlediği verilere dayanarak hazırladığı Karayolu Güvenliği Global Durum Raporu’na göre ölüm nedenleri sıralamasında 9'uncu sırada olan trafik kazalarının, 2030 yılında 5'inci sırada tahmin edildiğini ifade eden Lekesiz, aynı raporda, her yıl 1,2 milyon insanın trafik kazalarında öldüğü ve 20 ile 50 milyon arasında insanın yaralandığı belirtti. Ülkede önemli bir sorun olan trafik kazalarının önlenmesi, güvenli trafik alanlarının oluşturulması için yapılan çalışmalarda kurumlar arası işbirliğinin ön plana çıktığını vurgulayan Lekesiz, şöyle devam etti: "Motorlu taşıtlar, icat edildiğinden beri hayatımızda yer etmiş ve sundukları faydalardan dolayı gittikçe artan bir şekilde önem kazandı. Yük ve insan taşımacılığını daha hızlı ve daha verimli bir şekilde gerçekleştirdiklerinden dolayı da toplumların ekonomik ve sosyal gelişimlerine önemli katkılar yaptı. Ancak bütün bu faydalarına rağmen yük ve insan taşımacılığında motorlu taşıtların artan kullanımı, karayolları üzerinde can ve mal kaybını da beraberinde getirdi. Trafik kazalarının ülke ekonomilerine zararı da çok büyük olmuştur ve olmaktadır. Karayolu trafiğinde meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile bunların sosyal ve ekonomik sonuçları, trafik problemine sistematik bir yaklaşımı gerekli kılmaktadır." Lekesiz, bu durumun, yol güvenliği konusunda ülkeleri değişik önlemler almaya ittiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun birinci toplantısında 9 maddelik karar metni görüşülerek imzalanmış, alınan kararlar doğrultusunda, denetimler artırılmış, trafik kazalarına sebep olan unsurlarla ilgili bilgilendirici materyaller kullanılarak tüm yol kullanıcıları ve yayalara yönelik eğitim faaliyetlerine başlanmıştır. Kazaların yoğun olduğu nokta ve güzergahlar tespit edilerek ilgili kurumlara bilgi verilmiş, trafik işaret ve levhaları gözden geçirilerek koordinasyon için yol haritası hazırlanmıştır." Lekesiz, karayolu trafik kazalarında ölenlerin yüzde 90’dan fazlasının düşük ve orta gelirli ülke vatandaşları olduğu kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: