Karbonmonoksit Ve Şofben Zehirlenmelerine Dikkat

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, vatandaşları soba ve şofben zehirlenmelerine karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, vatandaşları soba ve şofben zehirlenmelerine karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı. Nergiz, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alacakları önlemler hakkında genel bilgiler verdi. Hava sıcaklıklarının düşmesi sonucu soba ve ısıtıcıların kullanılmaya başlandığına işaret eden Nergiz, şu uyarılarda bulundu: "Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı." Şofben kullanımı konusunda da uyarılarda bulunan Nergiz, şofbenin mutlaka bacaya bağlanması gerektiğini belirterek, "Bacaya bağlı olmayan şofben çalıştırılmamalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı" ifadelerinde bulundu. Nergiz, lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe sobaların yakılmaması, yanmakta olan sobanın ise yatmadan evvel mutlak surette söndürülmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: