Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Alper Turna, sonbahar ve kış aylarında soba, şofben ve...

Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Başkanı Alper Turna, sonbahar ve kış aylarında soba, şofben ve kombilerden sızan karbonmonoksit gazından dolayı insanların zehirlenerek öldüğünü belirterek, “Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımız belli bir bilinçle hareket etmeli ve gerekli tedbirleri almalıdır” dedi.

Yaptığı yazılı açıklama ile zehirlenmelere karşı vatandaşları uyaran Turna, havaların soğumaya başlaması ile birlikte sobadan sızan karbonmonoksit gazından insanların zehirlenerek öldüğünü kaydetti. Bu gazın kokusuz, renksiz, tatsız olduğunun altını çizen Turna, “Özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımız belli bir bilinçle hareket etmeli ve gerekli tedbirleri almalıdır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Başlıca zehirlenme nedenlerini de açıklayan Turna, “Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Şofben zehirlenmeleri konusunda da vatandaşı bilgilendiren Turna, “Genellikle gaz kaçaklarından değil, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Vatandaşların kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Turna, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür alınmamalıdır. Yetkililer, belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler. Geçtiğimiz yıllarda ve bu sonbahar başında yaşanan ölümlü kazaların tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarının olmaması için halkımızı ve yetkililikleri bu konularda dikkatli olmaya çağırıyoruz. Üzüntü içerisinde keşke dememek için tedbirli olalım.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: