Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Basit Önlemler

"Bacanın temizlenmesi ve onarımı", "kombi bakımı", "karbonmonoksit ölçen cihaz" ve "hermetik kombi kullanımı" gibi önlemlerle karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçilebileceği

"Bacanın temizlenmesi ve onarımı", "kombi bakımı", "karbonmonoksit ölçen cihaz" ve "hermetik kombi kullanımı" gibi önlemlerle karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçilebileceği bildirildi.

Türk Makina Mühendisleri Odası (TMMO) Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kombili sistemin sobalı sisteme göre zehirlenmeler açısından daha güvenli olduğunu belirterek, soba zehirlenmelerini önleme imkanı yokken doğalgaz zehirlemelerini önlemenin mümkün olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Doğalgaz zehirlenmelerini önlemenin birçok elemanla mümkün olduğunu ifade eden Ünal, şöyle konuştu:

"Zehirlenmelerinin çoğu 'bacalı sistem' kullanımından kaynaklanıyor. Doğalgaz su ile çalışan bir sistemdir. Kullanımla açığa çıkan bu su, tuğlaları eritiyor, baca işlevini göremez hale geliyor. Bu yüzden gaz dışarı atılamadığından içeri basıyor ve zehirlenmeler oluşuyor. Doğalgaz ilk olarak İstanbul, Ankara, Bursa ve Eskişehir'e geldi. Bunların tamamında bacalı sistem kullandığı için ve bu şehirler ciddi risk grubunda. Zaten yapılan araştırmalar da karbonmonoksit zehirlenmelerinin çoğunluğunun bu şehirlerde olduğunu gösteriyor. Bu dört şehirden sonra doğalgaza geçen şehirlerde bacalı sistemler yasaklandı ve yeni yapılarda komple hermetik cihazlara geçildi."

-"Bacalı kombiniz varsa karbonmonoksit ölçen cihaz, zorunludur"-

Ünal, gaz kaçaklarının farkına varılması ve zehirlenmeleri en aza indirmek için cihazlar üretildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Gaz kaçaklarının farkına varmak ve önlemek önceki yıllara göre daha kolay. Çünkü, bunları ölçen cihazlar üretildi. Bu cihazlardan biri karbonmonoksit gazını ölçüyor. Eğer bacalı kombiniz varsa karbonmonoksit ölçen cihaz zorunludur. Bacanız çekmediği zaman bu cihaz sizi uyarıyor. Görevliler gazı açmak için geldiği zaman eğer sizin kurulumunuzda bu cihaz yoksa doğalgazı açmıyor. Burada kullanıcıyı ilgilendiren ve dikkat edilmesi gereken konu; karbonmonoksit gazı birikimi anlaşılmaz. Çünkü, koku yapma gibi bir özelliği yok. İnsanlarda direk bir uyku hali oluşturuyor ve ölüme sebep oluyor. Bu cihaz pilli ve pil azalmasına bağlı olarak ses çıkarıyor. Çıkan uyarı sesini kullanıcı yanlış anlıyor ve cihazı tamamen söküyor. Bu durumda herhangi bir karbonmonoksit birikmesinden vatandaşın haberi olmuyor ve zehirlenmeler gerçekleşiyor. Geçmiş yıllara göre zehirlenmeler daha az oluyor ama yine de dikkat edilmesi gereken unsurlar var."

Reklam
Reklam

-"Yüksek verim sağlayan kombiler yoğuşmalı kombilerdir"-

TMMO Eskişehir Şube Başkanı Sekreteri Atilla Tomsuk da kombi kullanım ömrünün kullanan kişi, yer ve tesisatla ilgili olduğunu vurguladı.

Kombi verimliliğini ise kullanım koşullarına bağlı olduğuna işaret eden Tomsuk, şunları bildirdi:

"Kombinin nerede ve hangi iklimde kullanıldığı da çok önemlidir. Bu nedenlerden dolayıda kombi için ömür biçmek doğru olmaz. Ancak bakımını yaptıran, pislik girmesi ve birikmesini önleyen tutucusunu taktıran kombinin ömrünü uzatır. Kombilerin birçok çeşidi var. Bunlardan diğerlerine göre yüksek verim sağlayan kombiler yoğuşmalı kombilerdir. Bu tür kombiler atık ısıyı en aza indirdiği ve verimi arttırdığı için biz bu tür kombileri öneriyoruz. Broşürlerde reklam amaçlı ölçülebilen verim miktarının yüzde 90-93 gibi yüksek değerlerde gösteriliyor. Bunlar çok özel ortamlarda elde edilen verimlerdir. Eskişehir gibi kışı çok sert geçen şehirlerde bu yüzdelik oranlar çok çok düşüyor. Kullanıcıların özellikle bunlara dikkat etmesi gerekir. Çünkü doğalgaz kullanıcıları için verimlilik önemlidir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: