Karda Eğitilen Develer Fotoğrafçıların Ilgi Odağı Oldu

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Başkale ilçesinde kar üstünde eğitilen güreşçi develer, fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı haline geldi.

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Başkale ilçesinde kar üstünde eğitilen güreşçi develer, fotoğraf sanatçılarının ilgi odağı haline geldi. Türkiye'deki bazı merkezlerde düzenlenen deve yarışlarına hazırlanmak üzere ilçedeki bir çiftlikte eğitilen develer, fotoğraf tutkunları ve vatandaşların ilgi odağı oldu. Küçük yaşta satın alınarak Aydın'dan Başkale'ye getirilen ve buradaki zorlu doğa şartlarına alıştırılarak yetiştirilen develer, daha sonra eğitmenlere teslim ediliyor. Eğitmenlerce 7 yaşına gelinceye kadar 4 mevsiminde zorlu koşullara alıştırılarak yarışlara hazır hale getirilen develerin kar üstündeki görüntüleri vatandaşların ilgisini çekiyor. Yaklaşık 10 yıldır Başkale'de deve yetiştiriciliği ve eğitmenliği yapan Abdulkerim Alkan, ilk yıllarda deve çiftliğinden sadece çevredeki insanların haberdar olduğunu ancak develerle ilgili haberlerin ardından ziyaretçi sayısının arttığını aktardı. Ziyaretçilerin, develerin eğitim güreşlerini yerinde izleyerek ortaya çıkan görüntüyü fotoğraflarla ölümsüzleştirdiğini dile getiren Alkan, develerin de ziyaretçilerden memnun olduğunu ve artan ziyaretçi sayısıyla birlikte develerin davranışlarının da hareketlendiğine dikkati çekti. Çöl hayvanı olarak bilinen develerin ilçedeki zorlu kış şartlarıyla mücadele ederek daha güçlü ve zinde olduğunu kaydeden Alkan, kar üstünde deve kervanı gören vatandaşların ilk önce şaşırdığını daha sonra da fotoğraf çekmek için birbirleriyle yarıştıklarını söyledi. Yıllardır tarihi ve doğal güzellikleriyle adından sıkça söz ettiren Van'ın, tüm güzelliklerini fotoğraf karelerine yansıtan fotoğraf sanatçısı Murat Cacim de Başkale'deki deve çiftliğin varlığını basında yer alan haberlerin ardından öğrendiğini aktardı. Kar üstündeki deve görüntüsünün görsel açıdan çok ilginç ve güzel olduğunu dile getiren Cacim, "İzlediğimiz görüntüler çok güzeldi. Deve güreşlerini herkesten farklı izledik. Çünkü karın üstünde güreştiler. Bu daha da keyifli oldu. Bence sonuç ortada bu iş daha yaygın hale getirilebilir. Devenin bölge şartlarına uyum sağlaması bölgede geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlara yeni geçim kapısı da olabilir. Umarım bu durum daha da yaygınlaştırılır. Van, farklı bir güzelliğe daha ev sahipliği yapar" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: