Kardemir'den 24 saat ray üretimi

KARABÜK (İHA) - Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nda (KARDEMİR), 8 ay önce başlanan Ray - Profil haddehanesinin yapım çalışmaları hızla sürüyor. Genel Müdür Osman Kılavuz, fabrikada sadece Türkiye için değil, komşu ülkeler için de ray üretimi yapılacağını söyledi.

KARDEMİR, Devlet Demir Yolları'nın ray ihtiyacını karşılamak için 24 saat ray üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye'nin yılda 60 ile 100 bin ton ray tüketimi olduğunu söyleyen KARDEMİR Genel Müdürü Osman Kılavuz, 2006 yılının Kasım ayında ray ve profil haddesinden 72 metre uzunluğunda ilk etapta deneme amaçlı olarak ray çekmeye başlayacaklarını kaydetti. Kılavuz, "Ray üretimi yıllık olarak 400 bin ton. Ancak biz bunun üzerinde üretim yapacağımızı hedefliyoruz. DDY hem çok geniş kapsamlı bir yenileme işine girdi, hem de yeni hatlar oluşturmaya başladı. Mevcut rayların yenilenmesi ve yeni hatların açılmasıyla DDY'nin yıllık olarak 100 bin tonun üzerinde tüketimi olacağını düşünüyoruz. Bu 100 bin tonun üzerindeki rayı da biz vereceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Yenileme çalışmaları için Türkiye'nin her yıl 60 ile 100 bin ton ray tüketimi olduğunu kaydeden Kılavuz, "Ray ve Profil haddehanesi Türkiye'de tek bir yatırım. Türkiye'nin dışında Ukrayna, Romanya ve Rusya hariç bütün ülkelerde tek. Dolayısıyla KARDEMİR'de üretilen raylar sadece Türkiye için üretilmeyecek, komşu ülkelerimiz için de üretilecek. Devlet Demir Yolları gelişecek. Çünkü dünya demir yolunu çok aşırı şekilde kullanırken, Türkiye'de karayolu kullanılıyor. Yaklaşık 30 sene Devlet Demir Yollarının ray ihtiyacının süreceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanında demir yolları eskimiş olan İran, Irak ve Suriye gibi komşularımız da yenileme çalışmalarına girecek. Bunun yanısıra İran'da çelik konstrüksiyon yapı çalışmaları çok fazla. Ray ve demir yolları malzemeleri ile diğer ürünler çok rahatlıkla hem Türkiye'den hem de çevre ülkelerden talep görecek" diye konuştu.

Genel Müdür Osman Kılavuz, son 2 yıldır KARDEMİR'in modernizasyon ve yatırım çalışmalarını sürdürmesine rağmen üretimlerinin de her yıl arttığını ancak dünyada üretilen 1.1 milyar tonun üzerindeki çeliğin binde birinin KARDEMİR tarafından üretildiğini söyledi. Kılavuz, "KARDEMİR yatırımlarını tamamladığı zaman, dünyada demir-çelik sektöründe yaşanacak daralmalardan etkilenmeyecek. Çünkü KARDEMİR, sıradan çelik üreten bir şirket değil. Bunun için önemli yatırımlarımızı yıl sonuna kadar tamamlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Fabrikada üretimin arttığına dikkat çeken Kılavuz, "2005 yılında Çelik üretimi 980 bin ton olarak gerçekleşti, bir önceki yıla göre yüzde 24 oranında üretim artışı oldu. Satışlarımızda hiçbir sıkıntı yok, direkt satış yapıyoruz ve 3-4 aylık satışları bile yaptığımız oluyor. 2006 yılında ise beklentimiz geçen yılın üstünde bir üretim gerçekleştirmek. En önemli yatırımımız olan ray ve profil haddehanesini bu yıl hizmete alacağız. Kalite ve verimliliği artıracak olan çelikhane ve diğer küçük yatırımları önümüzdeki yıllardan itibaren başlatacağız. 2005 yılında tamamladığımız yatırımlar 27-30 milyon dolar seviyesinde. 2006 yılında tamamlayacağımız yatırım ile toplam 70 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Yapılan yatırım ve çalışmaların Avrupa Birliği uyum çalışmaları içinde olduğunu da vurgulayan Genel Müdür Osman Kılavuz, "Avrupa Birliğine aday bir ülkeyiz ve AB uyum çalışmaları var. Demir Çelik sektöründe AB uyumunu sağlamak için çok uzun süredir çalışmalar vardı. Daha Avrupa Birliği uyum çalışmaları başlamadan demir çelik sektöründe bu çalışmalar başlamıştı. AB tarafından, demir çelik sektöründe hangi tür üretim olursa olsun teşvik veremezsiniz deniyordu. Yalnız mevcut yatırımlarınızı modernize ediyor, mevcut yatırımlarınızın kapasite ve verimliliğini artırıyorsanız teşvik veriliyordu. Bununla ilgili olarak 2004 yılının Ağustos ayından itibaren teşviki durdurdular. Demir çelik sektörünün Avrupa Birliğiyle uyum çalışmaları bittiği zaman ve ülkemizin milli demir çelik üst planı çıktığı zaman bizde dahil olmak üzere bütün demir çelik sektöründeki şirketlere teşvik verecekler. Bunu vermek için de bazı kriterler aranacak. Ama biz 2 senedir teşvik almadan yatırımlarımızı yapıyoruz. Teşvik alarak yatırım yapsaydık bizim açımızdan çok daha iyi olurdu. Ama bu hükümetle ilgili olan bir şey değil, direkt AB ile ilgisi olan bir şey" dedi
KARDEMİR'de hala işçi fazlalığı olduğunu da söyleyen Genel Müdür Osman Kılavuz, buna rağmen şu anda işçi çıkarmayı düşünmediklerini, emekli olanların yerine ise yeni alımların yapılmdığını kaydetti.

Reklam
Reklam