Kardeş kavgasına çekilmek isteniyor

ANKARA (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin kardeş kavgasının eşiğine çekilmek istendiğini, hükümetin ise bunun altyapısını hazırladığını iddia etti.

Kürt vatandaşların ezici çoğunluğunun şiddet, kavga ve çatışma istemediğini belirten Baykal, "Arkamıza bakmadan döneriz" diyen Bakan Gül'ü, "Sevsinler senin o 'döneriz' sözlerini" diyerek eleştirdi. Baykal, dün Fatih Camii avlusunda basın açıklaması yaparak Atatürk'e hakaret eden gruba tepki göstererek, "AK Parti iktidar olmasaydı Fatih Camii'nin avlusunda Atatürk'e küstahça saldırılar yapılabilir miydi?" diye sordu.

Reklam
Reklam

CHP Ankara İl Kongresi'nde konuşan Baykal, AK Parti hükümetinin 3 yılını ve Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdi. Hükümetin yıllık süre içerisinde ülkenin hiç bir sorununu çözemediğini öne süren Baykal, aksine sorunların artarak devam ettiğini söyledi. Türkiye'deki vergi adaletsizliğinden yakınan Baykal, "Maliye Bakanı utanmadan sıkılmadan kendisi için af üzerine af çıkarıyor. Tabi ki bunda onun suçu yok. Ona, 'Ağabeyi' diyen Başbakan ve hükümetin sorumluluğudur" dedi.

CHP'nin temel felsefesinin, "Önce insan, iş ve ahlak" olduğunu ifade eden Baykal, "Bizim için önemli olan kişinin rütbesi, kisvesi, kalıbı değil, onun yüreği, beyni ve insan olmasıdır. İnsan her şeyin üstündedir. Türkiye'de barış ve kardeşliği bu anlayışla sağlayabiliriz. Yoksa birbirimize kem gözle bakmaya başlarız" diye konuştu.
AK Parti'nin Türkiye'nin borçlarını 100 milyar dolar artırdığını belirten Baykal, 3 yıl içerisinde çiftçi sorunlarının üst noktaya ulaştığını ileri sürdü.

Türkiye'nin kardeş kavgasının eşiğine çekilmek istendiğini ve hükümetin bunun altyapısını hazırladığını öne süren Baykal, şunları söyledi:
"Yaptıkları hasar devam ediyor. Ekonomide borç ödenir, yol yapılır ama kardeş kavgasına sürüklemek, bizi birbirimize bağlayan temel yapının bozulmasına izin vermenin telafisi olmaz. Bu ülkeyi kuran ırk ve kafatası devleti olarak kurmadı. Dil, ırk ve mezhep ayırımı yapmadılar. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin parçasıyız. Herkesin etnik kimliği olabilir ama hiç birinin diğerinden üstünlüğü ve alçaklığı yoktur. Bunu içimize sindirmeliyiz ve söyleyebilmeliyiz. Bunda bir yanlışlık yoktur. Şiddet ve terörle bunu bozmaya çalışanların sırtını sıvazlamakla, onlara itibar kazandırmakla sorunlar çözülemez. Bunu yaparsan şiddet ve teröre itibar kazandırırsınız. Hükümet bu hatayı yaptı, düzeltmeye çalıştı ama olan oldu. Siyaset söz, mantık ve bilgi ile yapılır. siyaset şiddetle yapılmaz. Demokrasi ve şiddet bir arada yaşayamaz. Bir ülkede tek ordu, tek silahlı güç olur. Ben inanıyorum ki Kürt vatandaşlarımızın ezici çoğunluğu, şiddet, kavga ve çatışma istemiyor. İstemesi için bir neden yok. Hepimiz, hep beraberiz. Hepsi hepimizin, Türkiye bizim. Kanunlar hepimiz için geçerli, zenginlik olanakları hepimiz için aynı. Ayıbımızda da beraberiz, güzelliklerimizde de. Kız isterken etnik kökene değil, ekonomik gücü, insanlığı sorulur. Federasyon için imza topluyorlar. Nedir bu? Kimliğe bakıp, 'Sen buraya, sen şuraya' mı diyeceğiz? Bundan kim ne kazanacak. AK Parti'nin üçüncü yılında Türkiye'de bunlar konuşuluyor."

Reklam
Reklam

Baykal, dün Cuma namazı sonrası Fatih Camii'nin avlusunda eylem yaparak Atatürk'e hakaret eden guruba sert tepki gösterdi. "Ne oluyor, nereye gidiyor bu Türkiye?" diye soran Baykal, "AK Parti iktidar olmasaydı Fatih Camii'nin avlusunda Atatürk'e küstahça saldırılar yapılabilir miydi? Borcundan vazgeçtik dokunmayın kardeşliğimize" şeklinde konuştu.
"Arkamıza bakmadan AB'den döneriz" diyen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü eleştiren Baykal, "Sevsinler senin o 'döneriz' sözleri" ifadesini kullandı.
Baykal, hükümetin Irak, AB, Kıbrıs ve terör politikalarının tamamen yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.