Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) düzenlediği "44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"na katılan iki lise öğrencisinin "kardeşlik" projesine konu olan Mancılık köyünde, farklı etnik kökenden insanlar huzur içinde yaşamını sürdürüyor.
Sivas Özel Sultan Murat Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri Emirhan Düz ve Cengizhan Üzümcü'nün "Toplumsal Ayrışmalara ve Kavgalara Karşın Kardeşlik ve Birlikte Yaşamın Güzel Bir Örneği: Mancılık Köyü" adlı projesinde anlatılan, 56 haneli Mancılık köyünde, yaklaşık 300 kişi yaşıyor.
Kangal ilçesine 25 kilometre uzaklıktaki köyün muhtarı Cemal Cılga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin tarihinin çok eskiye dayandığını söyledi.
Köyde önce Rumların, sonra da Ermenilerin yaşadığını anlatan Cılga, 1913 yılından sonra ise Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan ve Malatya'dan Türk, Kürt ve Azeri muhacirlerin köye yerleştiğini belirtti.
Cılga, günümüzde nüfusunun yüzde 60'ı Türk, yüzde 20'si Kürt olan köyde Tatar ve Azerilerin yanı sıra bir Ermeni ailenin yaşadığını kaydetti.
Köyde insanların kardeşçe yaşadığını vurgulayan Cılga, "Düğünümüz, cenazemiz, törelerimiz beraber. Köyde herhangi bir sıkıntı ve dedikodumuz yok. Çocuklarımız kardeş gibi büyüyor. Bu şekilde yaşıyoruz. Hayatımız güzel. Komşularımızla herhangi bir sorunumuz yok" diye konuştu.
Farklı inançların bir arada, huzur içinde yaşadığı köylerinin örnek olduğunu ifade eden Cılga, köyde Ermenilerden kalma kilisenin onarılması ve turizme açılması için yetkililerle görüştüklerini söyledi.
-"Herkes, bizim köy gibi barış içinde yaşasın"-
Çözüm sürecine de değinen Cılga, "Bu memlekette rahat yaşayalım. Herkes, bizim köy gibi barış içinde yaşasın. Biz onu istiyoruz" dedi.
Azeri kökenli Muhsin Aksakal (61) ise ailesinin 1915 yılında Ağrı'dan geldiğini belirterek, "Geldiğimizde burası Ermeni köyüydü. 1915'ten bugüne barış içerisinde, en ufak mezhepsel ve dinsel çatışma olmadan kardeşçe yaşıyoruz. Komşuluk ilişkilerimiz gayet iyi. Köyde kimin cenazesi olsa hep birlikte gidip defnederiz. Mesela Alevilerle mezarlarımız iç içedir. Kürtler ve Alevilerle kız alıp veririz" ifadesini kullandı.
Çözüm sürecini destekleyen Aksakal, "Ülke olarak kardeş gibi geçinmemiz lazım. Bizi, dış mihraklar ayırıyor. Bu memleketin bayrağı altında yaşayan herkes kardeşimizdir" dedi.
Köy sakinlerinden Ahmet Ağbaba (70) da "Bütün etkinliklerimizi birlikte yapıyoruz. Eskiden Ermenilerin çok olduğu dönemde onların Paskalya Bayramı'nda yumurta toplardık. Köyde tek Ermeni evi kaldı. O aileyle de eskiden olduğu gibi güzel anlaşıyoruz. Hep birlikte kardeşçe bir arada yaşayalım. Çözüm sürecini destekliyoruz. İnşallah iyi olur" diye konuştu.
-"Projemizle burayı Türkiye'ye tanıtmak istedik"-
Kayseri'deki bölge sergisinde yer alan projeyi hazırlayan öğrencilerden Emirhan Düz ise toplumsal ayrışmanın yaşanmadığı köy ararken Mancılık köyünü bulduklarını söyledi.
Köyde bir süre çalışma yaptıklarını anlatan Düz, "Mancılık köyünde Türk, Kürt, Ermeni, Alevi, Sünni, hepsinin kardeşçe yaşadığını gördük. Projemizle burayı Türkiye'ye tanıtmak istedik" dedi.
Proje danışmanı Çetin Kaplan da projeden dolayı öğrencilerini kutladı. Kaplan, "Türkiye'nin içinde bulunduğu barış süreci var. İnşallah Mancılık köyündeki bu kardeşlik ortamı, bütün Türkiye'ye örnek olur" ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz