Paris (AA) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yürütme Kurulu, "medeniyetler ve kültürlerarası diyalogun geliştirilmesinde daha etkin rol oynama" kararı aldı.
UNESCO Yürütme Kurulu, son 1 aydır süren yoğun tartışmaların ardından, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlere ilişkin bir karar yayımladı.
"İfade özgürlüğüne, kutsal inançlara, değerlere, dini ve kültürel simgelere saygı" başlıklı kararda, UNESCO Başkanı'na "karşılıklı anlayış, tüm insanların dini ve kültürel değerleriyle birlikte ifade özgürlüğünün gelişmesine yönelik mevcut program ve faaliyetleri güçlendirmesi" tavsiye edildi.
Kararda, "UNESCO'nun, medeniyetler, halklar ve insanlar arasında diyaloğun, barış ve birlikte yaşam kültürü anlayışı yaratarak güçlendirmesi için hazırlanan eylem planını yaşama geçirmesine hız vermesi" çağrısında bulunuldu.
UNESCO kararında, başkana, kültürler, medeniyetler ve halklar arasında hoşgörü, barış ve diyaloğun geliştirilmesi ve karşılıklı anlayışla halkların birbirleri hakkında yanlış bilgi ve önyargılardan arındırılmasını sağlamak için uluslararası araçlardan da yararlanarak kapsamlı bir araştırma başlatması talimatı verildi.
"UNESCO'nun ifade özgürlüğü ile dini inanç ve simgelere saygı ilkelerine bağlılığının" teyit edildiği kararda, "medyanın, hoşgörü ile din ve inanç özgürlüğüne saygının gelişmesinde de önemli rol oynadığı" vurgulandı.
Kararda, karşılıklı anlayış ve saygı çerçevesinde ifade özgürlüğünün yerine getirilebileceğine işaret edilirken, dini simgelere, dini inançlara ve kültür farklılığına karşılıklı saygının gerekliliğine dikkat çekildi.
Konuyla ilgili bir karar yayımlanması, UNESCO'daki İslam Konferansı Örgütü'ne (İKÖ) üye ülkelerin girişimiyle yürütme kurulunun gündemine getirilmişti.
UNESCO içinde İKÖ üyesi 57 ülkenin temsilcisiyle, AB üyesi ve aday 30 ülkenin temsilcisi, çıkan karar metninin içeriği konusunda uzun süre müzakerelerde bulundu ve yürütme kurulu toplantısı zorlu görüşmelere sahne oldu.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, İKÖ üyesi ve AB'ye aday Türkiye, karar metninin görüşülmesi ve bir sonuca ulaşılmasında iki grup arasında "uzlaştırıcı rol" oynadı.
UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birlikte başlattığı medeniyetlerarası diyalog süreci çerçevesinde, iki grup arasında bir görüş birliğine varılması konusunda "aktif ve yapıcı" bir tutum sergiledi.