Kariyerini ileriye taşıyacak 10 özgeçmiş ve mülakat ipucu

İşe girmek isteyenler için özgeçmiş çok önemli. Özgeçmişi doğru yazmak işe girmenin en önemli adımı. Ondan sonra mülakat sürecinde de dikkat edilmesi gereken birçok ipucu var. Gelin özgeçmiş ve mülakat ipuçlarına birlikte bakalım...

1. İlk olarak özgeçmişinin düzenli olması gerektiğini söyleyelim.


Dağınık ve düzgün yazılmamış bir özgeçmiş, işe girmeni zorlaştıracak bir etken. İşverenin özgeçmişindeki her şeyi rahatça görmesi için düzenli bir şekilde yerleştirme yapmalısın. Yani eğitim, deneyim, sertifikalar gibi kategorilere ayırarak bir özgeçmiş oluşturman gerek.

2. Özgeçmişini her başvurduğun işe göre değiştirmelisin.


Bu çok atlanan ama önemli bir etken. Bir özgeçmiş hazırlayıp her yere bunu vermek doğru değil. Her işin ihtiyaçları farklı olduğu için o kısmı vurgulamak gerekiyor. Bu yüzden özgeçmişini başvurmak istediğin işe göre düzenlemelisin.

Reklam
Reklam

3. Referanslar, özgeçmişinde mutlaka yer almalı.


Referanslar özgeçmişinde yer almalı ama bunları güncel tutman gerekiyor. Eski bir referansa özgeçmeşinde yer vermek uygun değil. Güncel ve iyi referanslar işverenin işi sana verme ihtimalini artırıyor.

4. Özgeçmişinde en son deneyimlerinin üstte olması gerekiyor.


Özgeçmişlerde kronolojik sıralama yapılması gerekiyor. Ama bu sıralama tersten olmalı. Yani en üstte son işin ya da eğitimin olmalı. Bu sayede özgeçmişini inceleyen işveren çok daha rahat bir şekilde görebilecektir.

5. Özgeçmişinde kullandığın yazı fontu bile çok önemli.


Uygun bir formatta yazılmamış özgeçmiş, çok iyi bir içeriğe sahip olsa da işverenin dikkatini çekmeyebilir. Bu yüzden özgeçmişinin rahat okunabilir ve profesyonel bir formatta olması gerek.

6. Mülakata asla hazırlıksız gitmemelisin.


Mülakata giderken "Nasılsa bildiğim konular, bir şeyler söylerim" diye düşünmemelisin. Mutlaka en bildiğin konulara bile mülakat için çalışman gerek. Bunun için ayna önünde pratik yapabilirsin. Sorulabilecek sorulara cevaplar hazırlayabilirsin.

Reklam
Reklam

7. Mülakatta somut örnekler vermek çok daha iyi.


Sorulan sorulara verdiğin örneklerin somut olması gerek. Bu sayede karşındaki seni çok daha iyi anlar ve değerlendirebilir. Sorun çözme becerilerini verdiğin somut örnekler çok daha iyi şekilde ortaya koyar. Bu da işveren için önemlidir.

8. Mülakatta ciddi olmak gerekiyor ama bunun anlamı gergin olmak değil.


Mülakatta ciddi bir tavır takınılmalı, bu doğru. Ama bu gerginlik anlamına gelmemeli. Pozitif bir tutumla mülakatı gerçekleştirmelisin. Mümkünse ara ara gülümseyerek sorulara cevap vermen işveren açısından daha olumlu değerlendirilmeni sağlar.

9. Mülakatta sorulacak her soruya hazırlıklı olmalısın.


Önceden mülakat için çalışma yapman gerektiğini söylemiştik. Ama bu sorulara vereceğin cevapların da güncel olmasına mutlaka dikkat etmen gerekiyor. Kendi alanını yakından takip ettiğini görmek işverenin hoşuna gidecektir.

10. Mülakat için en önemli tavsiye sakin olmak.


Mülakatta sakin kalman gerekiyor. Heyecan elbette olacak ama bunu bastırmalısın. Yoksa heyecanın tedirginliğe dönüşerek mülakatını etkileyebilir. Olabildiğince sakin kalıp sorulara cevap vermeye çalışman gerekiyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: