Karkey, Pakistan’a karşı açtığı davayı kazandı

Karadeniz Holding AŞ iştiraki olan Karadeniz Elektrik Üretim AŞ (Karkey), Pakistan'a karşı şirketin gemilerine el koyması karşılığında uğradığı hak kaybı nedeniyle açtığı davada, 800 milyon dolarlık tazminat kazandı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Karkey'in 2'si yüzer santral olmak üzere toplam 4 gemisine 2012 yılından itibaren 2 yıldan fazla süreyle alıkoyulması nedeniyle, sorunu karara bağlayan Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID)hakem heyetinin, Pakistan hükümetinin Türk şirketine faizler ve üretim kaybı dahil yaklaşık 800 milyon dolar tazminat ödemesine hükmettiği belirtildi.

Reklam
Reklam

ICSID'nin, 2014 yılında Pakistan'ın haksız yere alıkoyduğu Karadeniz Powership Kaya Bey gemisinin serbest bırakılmasını ara karara bağladığı hatırlatılan açıklamada, "Verilen karar ile Pakistan'ın Karkey'e, cari alacakları dahil sözleşmesel haklarının, bir süre alıkonulmuş ve serbest bırakılan Karadeniz Powership Kaya Bey gemisinin tamir masrafları ve gelir kayıplarının, alıkonulmuş diğer gemilerinin yerine koyma bedelleri ve gelir kayıplarının, Pakistan'ın ihlalleri sonucu Karkey'in uğradığı çeşitli maliyet artışı ve masraflarının tazmin edilmesine karar verilmiştir. Bu karar çerçevesinde söz konusu bedeller dikkate alınarak Pakistan'ın haksız ihlal tarihinden tam tazmin tarihine kadar faiz yürütülmesine ve Karkey'in hukuk masraflarına yönelik masraflarla birlikte toplamda 800 milyon dolar tazminat ödenmesine hükmedilmiştir." denildi.

Ayrıca açıklamada, "Pakistan'ın sadece şirketimizin değil, çeşitli uluslararası yatırımcıların mağduriyetine de sebep olan kendi iç politik ve idari, belirsizlik ve çelişkilerinin sonucu ortaya çıkan bu ve benzeri ihtilafların, dost ve kardeş ülke halkına en az zarar verecek şekilde sonuçlanmasının Pakistan'ın ICSID'in 22 Ağustos 2017 tarihli kararındaki yükümlülüklerini en kısa sürede ve tam olarak yerine getirmesi ile mümkün olduğunu düşünmekteyiz." ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam

Karkey, 2013 yılında Pakistan İslam Cumhuriyeti aleyhine, enerji gemileri dahil çeşitli hak ve varlıklarının mülkiyet haklarının ihlali konusunu da içeren tahkim yargılamasını başlatmıştı.

Şirket, yurtiçi ve uluslararası enerji pazarında halen 2 bin 700 megavat kurulu güce sahip 13 yüzer elektrik üreten gemisiyle dünyanın en büyük enerji filosuna sahip bulunuyor.

İnşası devam eden ilave 5 bin 300 megavat gücündeki enerji gemileriyle açık denizlerdeki kurulu gücünü 8 bin megavata çıkarmayı hedefleyen şirket; Türkiye, Endonezya, Gana, Lübnan Mozambik, Zambiya, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere 15 ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.