Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

Karnabahar yemeklerde sıkça kullanılan doyurucu ve sağlıklı bir sebzedir.

Lezzeti bakımından herkes tarafından fazlaca sevilmese bile faydaları düşünülerek sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle çiçek görüntüsü sebebiyle aileler tarafından çocuklara çiçek yemeği adıyla sevdirilerek yemeleri sağlanmaktadır.

Özellikle kış aylarında pişirilecek yemekler arasında oldukça faydalı ve sağlıklı bir alternatif olarak düşünülmektedir. Karnabaharın Türk mutfağında ve dünya mutfağında çeşitli pişirme yöntemleri mevcuttur.

Kimi zaman sulu yemek olarak hazırlanır, kimi zaman kızartma olarak yapılır, kimi zaman ise fırında pişirilerek hafif ve sağlıklı şekilde tüketilir.

Reklam
Reklam

Karnabaharın Sağlığa Etkileri

1. Kabızlık

Karnabahar içeriğinde fazlaca su ve lif içermesi nedeniyle sindirim kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Böylece sindirim sistemini rahatlatır ve vücutta besinlerin sindirilme işlemini düzenler.

Bunlarla birlikte karnabahar kabızlığa da iyi gelmektedir. İçeriğindeki lifler ile kabızlık sorununu azaltarak toksinlerin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur. Tüketilen gıdalar sebebiyle meydana genel karın şişliğini de azaltmaya yardımcıdır.

2. Beyin

Karnabaharın beyin sağlığı için çokça faydalı olduğunu söylemek mümkündür. İçeriğindeki B vitamini sayesinde beyin gelişimine pozitif etki sağlar. Özellikle çocukluk döneminde tüketilmesi, öğrenmeye yardımcıdır ve zekayı geliştirmeye de katkıda bulunur.

Ağırlıklı olarak ilerleyen yaşlarda meydana gelen alzheimer hastalığına karşı da koruyucu bir nitelik taşır.

3. Kemik Erimesi

Karnabahar kemikler için de oldukça sağlıklı bir bitkidir. Özellikle eklem ağrısı çeken kişilerin karnabahar tüketmesinde fayda vardır. Romatizmaya ve olumsuz etkilerine karşı da etkilidir.

Reklam
Reklam

Yine ağırlıklı olarak kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan ve ilerleyen yaşlarda görülen osteoporoz bir diğer adıyla kemik erimesi konusunda da önlem olarak tüketilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Kemik sağlığı için düzenli olarak ve yeterli miktarda taze karnabahar tüketilmesi önemle tavsiye edilir.

BONUS: PMS DÖNEMİNİZDE ÇILDIRMANIZI ENGELLEYECEK TATLILAR!

4. Kanser

Karnabaharın kanserle mücadele konusunda da faydalı bir bitki olduğu dile getirilmektedir. Vücudu kansere karşı koruma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte vücutta oluşan kanserli hücrelerin büyümesi ve dağılması konusunda da önemli bir rol oynadığı söylenmektedir.

Kanser riski herkes için vardır. Dolayısıyla kanser riskini azaltmak amacıyla karnabahar tüketilmesi faydalı olabilecektir.

5. Cilt Sağlığı

Karnabahar içeriğinde C vitamini ve manganez bulundurur. Bu özelliği ile güçlü bir antioksidan olarak nitelendirilebilir. Antioksidan olması sebebiyle de cilt sağlığı bakımından büyük bir önem taşır.

Ciltte meydana gelen akne, kırışıklık, leke ve döküntüler gibi cilt problemlerini önlemede karnabahar tüketilmesi faydalı olacaktır. Cilt problemlerinden kurtulma konusunda karnabahar tüketmenin size fazlaca yardımı olacak ve farkı hissedebileceksiniz.

Reklam
Reklam

6. Kalsiyum Deposu

Karnabahar içeriğinde bolca kalsiyum bulundurur. Bu özelliğiyle kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan pek çok rahatsızlıkta tüketilmesi oldukça yararlı olacaktır. Özellikle çocuklarda, ikincil olarak da yetişkinlerde kemik ve diş sağlığının korunması amacıyla karnabahar tüketmek çokça tavsiye edilir.

7. Bağışıklık Sistemi

Karnabaharın içerdiği antioksidanlar sebebiyle güçlü bir bağışıklık sistemi dostu olduğu söylenebilir. Sıkça hastalanan bünyelerde bağışıklık sisteminin zayıf olduğu gözlenir. Bu bakımdan düzenli olarak karnabahar tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına oldukça faydalı olacaktır.

Karnabaharın Diyetinizdeki Önemi

Karnabahar sağlıklı beslenmenin başrol oyuncularından biri olarak değerlendirilebilir. Lezzetli ve yararlı bir beslenme öğünü olabilecek karnabahar diyetinizde oldukça önemli bir yere sahip olacaktır.

Karnabahar yine lifli yapısıyla da diyet yapanların tercih ettikleri takdirde sindirim sistemlerine katkı sağlayacak bir besindir. Eğer diyet yapıyorsanız öğünlerinizden birini karnabahar ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Fazla Karnabahar Yemenin Bir Zararı Var Mıdır?

Karnabahar aslında oldukça faydalı bir sebzedir. Fakat her besinde olduğu gibi karnabaharın da aşırı tüketiminde birtakım sakıncalar bulunabilmektedir. Bununla birlikte gut ve akut bağırsak hastalığı olanların karnabahar tüketirken dikkatli olması gerekmektedir.

Çünkü bu rahatsızlığı olanlarda alerjik birtakım reaksiyonlar görülme ihtimali bulunmaktadır. Eğer karnabahar tüketiminiz sonunda birtakım beklenmeyen etkiler görürseniz vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.