Karne heyecanı yaşayan öğrencinin 'Cumhurbaşkanlığı hayali'

Karne heyecanı yaşayan bir öğrencinin 'Cumhurbaşkanlığı hayali' sosyal medyada hızla yayılmaya başladı...

Milyonlarca öğrenci bugün karnelerini alıyor ve yarı yıl tatiline başlıyor. İkinci dönem 6 Şubat Pazartesi günü başlayacak.

CNNTürk ekranları da öğrencilerin karne heyecanına tanıklık etmek için okulları gezdi ve öğrencilere hayallerini sordu.

'CUMHURBAŞKANLIĞI HAYALİ'

Bir öğrencinin 'Cumhurbaşkanlığı hayali' ve söyledikleri bir hayli ilgi çekti ve sosyal medyada hızla paylaşılmaya başlandı.

İŞTE ÖĞRENCİYLE YAPILAN O KONUŞMA:

ANNELER-BABALAR KARNE GÜNÜNE DİKKAT!

Bir eğitim dönemini daha biterken çocukları da aileleri de karne heyecanı sardı. Karnesi iyi olan çocuk anne babasının onunla gurur duymasını taktir etmesi beklerken, karnesi kötü olan çocuk anne babasının nasıl tepki vereceği konusunda endişe içinde karnesini bekliyor.

Reklam
Reklam

Karne günü ile ilgili genelde karnesi kötü olan çocuğa verilen tepkiler konusunda ailelere öneriler verilirken karnesi iyi olan çocuğa verilecek tepkiler pek vurgulanmıyor. Aslında her iki durumda da anne babanın tepkisi çok önemlidir.

Anne babaların anlamaları gereken en önemli şey okul karnesinin çocuğun sadece okul başarısını gösterdiği ve yeteneklerinin göstergesi olmadığıdır. Anne babalar okul karnesine daha büyük anlamalar yüklediği için çocuğun karne notuna da daha büyük anlamlar yükleyip olumsuz tepkiler veriyor. Tabi bu durumdan en çok karne notu düşük çocuklar zarar görüyor.

Oysa çocuğun hayattaki başarısını sadece okul başarısı belirlemez. Çocuğun okul performansı dışında şüphesiz başka yetenekleri de var ve bu alanlarda destelenmesi gerekir. Fakat anne babalar çocuğun diğer yeteneklerini keşfetmek yerine sadece akademik performansa önem verdiği için okul başarısı düşük olan çocuğa; “Bu çok basit bir konuyu bile anlamıyorsun, sen aptal mısın?” gibi cümlelerle aşağılıyor ve kendini yetersiz hissettiriyor. Bu sözler çocukların kendine inancını kaybettirdiği gibi çocukta anne babası tarafından sevilmediği ve önemsenmediği hissini yaratıyor.

Karne notu ne olursa olsun çocuğunuzu koşulsuz sevdiğiniz mesajını vermeniz çok önemli. Özellikle karnesi zayıf olan çocukların sizin sevginize ve ilginize daha fazla ihtiyacı var. Çünkü çocuğunuz zaten karnesi zayıf diye çocuğunuz kendinden utanıyor. Kendini başarısız ve yetersiz hissediyor. Böyle bir psikoloji ile eve gelen çocuğa karnesindeki notlar konusunda eleştiri, azarlar ve hakaret ederseniz daha büyük utanç duyar ve kendini yetersiz hissettiği için bir sonraki dönem başarılı olmak için çabalamaz. (Sevil Yavuz Psikoloji Enstitüsü)

Anahtar Kelimeler: