Karnında tanksavar girdi ama ölmedi!

Karnına patlamamış tanksavar giren asker doktorları şaşkına çevirdi.

Afganistan'da görev yaptığı sırada pusuya düşen Amerikan askerinin karnına patlamamış tanksavar girdi.
23 yaşındaki er Channing Moss, 16 Mart'ta Afganistan'ın doğusundaki Paktika'da devriye görevindeydi. Pakistan sınırındaki dağlık bölgede birliği Taliban ve El Kaide militanlarının saldırısına uğradı. Saldırı sırasında patlamamış, aşağı yukarı bir kriket sopası büyüklüğünde olan RPG (mini tanksavar silahı), Moss'un bir kalçasından girdi ve bir ucu da diğer taraftan çıktı. On metre yarıçapında, herkesi havaya uçurabilecek güçteki bomba patlamadı.
Birlikte görevli olan asker Jared Angell, derhal Moss'un yarasına müdahale etti ve bombayı patlamamıs için sabitledi. Ekip yardım helikopteri çağırdı, ama mürettebattan Moss'un karnında patlamamış bir bomba taşıdığı gerçeğini gizlediler. ABD ordusu, böyle durumlarda askerin taşınmamasını öngörüyor. Mürettebat yere indiğinde Moss'un durumunu hemen anladı, fakat onu hastaneye ulaştırmaya karar verdiler.
Üsse ulaşıldığında Binbaşı John Oh ve Kevin Kirk liderliğindeki tıbbi ekip de ameliyatın riski nedeniyle kurallara uyup uymama konusunda bocaladı. Üste bulunan bomba imha uzmanı Dan Brown, olası senaryoları tıbbi ekibe anlattı, hepsinin ameliyat sırasında havaya uçabileceğini de söyledi. Doktorlar Moss'u ameliyat etmeye karar verdi.
Moss'un kalbi durmuştu ve çok kan kaybediyordu. Doktorlar adrenalinle kalbi yeniden çalıştırarak ameliyata başlayabildi. Brown bir demir testereyle silahın ucunu kesti ve roketi çok yavaşça çıkardı. Bomba çıkarıldıktan sonra dışarıda patlatılarak etkisiz hale getirildi.
Daha sonra başka hastanelere sevkedilen Moss'un iç organları ciddi bir şekilde zarar görmüştü, pelvis bölgesi parçalanmıştı ve yürüyemiyordu. Ama kararlılığını yitirmedi. Dört büyük ameliyat ve yıllar süren fizyoterapi onu tekerlekli sandalyeden kurtardı ve şimdi bastonla anlatan Moss, "Yürümek, madalyamı almak ve orada durup insanlara nasıl zor bir savaş olduğunu ve nereden geldiğimi anlatmak istiyordum" diyor.
Şimdi sağlığına kavuşan Moss, Georgia'da üniversiteye başladı. Moss'un hayatta kalmasını sağlayan askerler ve tıbbi ekip de madalya aldı.
Anahtar Kelimeler: