Karnıyarık tarifi

Türk mutfağının en bilinen sebze yemeklerinden biri olan karnıyarığın lezzetinde, patlıcan ve kıyma başrol oyuncusu. Çeşitli yörelerde farklı isimlerle birkaç malzemesi değiştirilerek tüketiliyor. Genellikle karnıyarık yine aynı sebzeden yapılan imambayıldı ile karıştırılır. Karnıyarığın bir benzeri olan imambayıldıdan ayrılan yönlerinden biri, sadece sebze değil aynı zamanda da bir et yemeği olması. Ayrıca imambayıldı zeytinyağlı bir yiyecek olması sebebi ile ve bu nedenle soğuk tüketilir.

Tarif Puanı
Kaç Kişilik -
Hazırlık Süresi 15dk
Pişirme Süresi 20dk
Kalori/Porsiyon -

Malzeme Listesi

6 adet orta boy patlıcan
2 adet domates
2 adet orta boy soğan
4 diş sarımsak
8 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
göz kararı sıvı yağ
göz kararı tuz, kırmızı biber ve karabiber
200 gr çekilmiş et

(6 Kişilik - 35 dakika)

Hazırlanışı

Patlıcanları çizgili şekilde soyun. Eğer patlıcanlarınızın porsiyon olarak büyük olduğunu düşünüyorsanız bu aşamada patlıcanlarınızı ikiye bölebilirsiniz.
Patlıcanları yarım saat boyunca tuzlu suda bekletin. Patlıcanların tuzlu suda bekletilmesi, fazla yağ çekmelerini önleyerek yemeğin çok yağlı olmasının önüne geçer. Ayrıca patlıcanların acısı da alınmış olur.
Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları bir havlu yardımıyla iyice kurulayarak patlıcanların suyunu iyice çektirin.
Öncelikle patlıcanları, sonrasında ise 6 adet yeşil biberi az yağda kızartın.
Hazır bulundurduğunuz bir adet domatesi küp küp doğrayın.
Biberleri aldığınız tavada önce doğranmış soğanları kavurun. Kıymayı da soğanların üzerine ekleyerek bir süre daha kavurmaya devam edin.
Doğramış olduğunuz domatesi, biberleri, tuzu ve baharatları soğan ile kıymanın üzerine ekleyin ve iyice karıştırın.
Tavada bulunan malzemelerin üzerine 1 çay bardağı su ekleyin ve 5 dakika boyunca kaynatın.
Patlıcanların ortalarından bir yarık açarak teker teker tepsiye yerleştirin.
Malzemeleri doldurmak için patlıcanın karnında yer açın. Açtığınız yarıkları tavada hazırlamış olduğunuz malzeme ile doldurun.
Kızarttığınız biberlerden ve sarımsaklardan birer tane patlıcanların malzeme ile dolu karınlarının üzerine yerleştirin.
Kalan 1 adet domatesi halkalar halinde doğrayın ve domates halkalarını ağızına kadar doldurduğunuz patlıcanların üzerine yerleştirin.
Bir kaşık salça ile 1 kase ılık suyu karıştırarak, salçayı eritin. Eriyen salçayı patlıcanların arasına dökün. Eğer salçalı suyu patlıcanların üzerine dökerseniz kıymalar tepsiye yayılacaktır; bu sebeple salçalı suyun patlıcanların üzerine gelmemesine dikkat edin.
Fırınınızı 170 dereceye ayarlayarak bir süre ısıtın. Isınan fırına patlıcanlarla dolu tepsinizi yerleştirerek 20 ila 25 dakika kadar pişirin.

Reklam
Reklam

Püf Noktası

Aynı tarifi fırın yerine teflon veya seramik tencerede de deneyebilirsiniz. Aynı sürede pişer. Yiyeceğin Kalorisi: Bir adet orta boy patlıcan ile yapılan karnıyarığın kalorisi 191 kcal.