Karpuz Üreticileri Karpuz Kırdı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar karpuz üreticilerini isyan ettirdi.Ege Bölgesi'nde karpuz üreticilerinin kabusu haline gelen...

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar karpuz üreticilerini isyan ettirdi.

Ege Bölgesi'nde karpuz üreticilerinin kabusu haline gelen sıcaklar, üreticilerin ürünlerinin büyük bir kısmının tarlalarda kalmasına sebep oldu. Dönüm başına 2 ya da 3 ton ürün hasadı yapılan Ege Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve alıcı bulunamaması nedeniyle ürünleri tarlada kaldı. Sezon başında tarlada yetişen ürüne kendilerine göre uygun fiyat biçen ve alıcılara uygun fiyattan satış yaptığını belirten üreticiler, sıcaklar sebebiyle ürün kalitesinin düşmesinin ardından adeta üretim fiyatına satış yaptıklarını, buna rağmen alıcı bulmakta zorlandıklarının belirttiler. Tarlalarda kalan mallarının zararlarını ikiye katladığını belirten karpuz üreticileri geçimlerinin sağladıkları karpuzdan sıcaklar sebebiyle para kazanamadıklarının kaydettiler.

Reklam
Reklam

Sıcaklardan ötürü yumuşayan ve yanmaya başlayan karpuzu hiç kimsenin almayacağını belirten 29 yaşındaki karpuz üreticisi Serkan Elekçi, “15 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Bu sıcak havada bu işi yapmak mümkün değil. Sıcaklıklar sebebiyle tarladaki mal yanıyor. Sağlam kalanlar yumuşuyor ve alıcılarda malı görüp vazgeçiyor” diye konuştu. Mallarını sıcaklardan korumak için çeşitli önlemler aldıklarını fakat fayda etmediğini söyleyen Elekçi, “Tarlayı korumaya çalıştık. Malı saklamaya çalıştık ama o kadar sıcak ki ne yapsak kar etmedi. Elimizden gelen bir şey yok. Mecburen çalışmak zorundayız. Çoluk çocuğumuz var. Ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

SATAMADIKLARI KARPUZLARI PARÇALADILAR

Sezon başında 300 kuruş olan karpuz fiyatlarının 200 kuruşa hatta daha da aşağı düştüğünü belirten Elekçi, “Sezon başında makul fiyatlara satış yapıyorduk. Sıcaklar ve toprak hastalıkları yüzünden üretimde kalitesizlik başladı. Fiyat düştükçe düştü. Ama biz bu fiyatlarla zarar ediyoruz. Evimize ekmek götüremiyoruz” diye konuştu. Satamadıkları karpuzları parçalayan karpuz üreticisi Serkan Elekçi, “Kıracağız tabii ki ne yapalım. Paramızı çıkartamıyoruz. Eve ekmek götüremiyoruz. Para etse parçalamayız, satarız ama hiç kimse almıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz