Karpuz yine kabak tadı verecek

Örtüaltı karpuz üretiminin önemli merkezlerinden birisi olan Adana'da karpuz fidelerinin toprakla buluşmaya başladığı bildirildi.

Yumurtalık İlçe Tarım Müdürü Cihangir Çay, Türkiye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan ve en erkenci turfanda karpuzun yetiştirildiği Adana'da üreticilerin ekime başladığını söyledi.

Çay, geçen yıl yörede başta karpuz olmak üzere ekimi yapılan bir çok meyvenin üreticisine para kazandırmasının ardından, bu yıl karpuz ekim alanlarında gözle görülür bir artış olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

Yörede geçen yıl yaklaşık 80 bin dekar alanda karpuz ekili iken bu yıl karpuz ekim alanlarının yüzde 50 oranında artarak 120 bin dekara çıkabileceğini belirten Çay, “Bu yıl yaşanacak bir başka gelişme ekilen karpuzların tamamının kabak aşılı karpuz olması. Hastalıklara dayanıklı, veriminin yüksek, maliyetlerinin daha düşük olması ve daha az emek gerektirmesi nedeniyle kabak aşılı karpuz bu yıl çiftçinin gözdesi. Ekim işlemleri başlamış durumda. Önümüzdeki ay sonuna kadar ekim işlemleri devam edecek” dedi.

Reklam
Reklam

Karpuz üretimini etkileyecek en önemli etkenin iklim koşulları olduğunu kaydeden Çay, “Bu yıl havalar yeterince soğumadı. Havalar soğuyup ılımaya geçseydi çok daha iyi olacaktı ama bu gerçekleşmedi. Ayrıca gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazla. Mart ya da Nisan aylarında meydana gelebilecek bir don olayı veya dolu yağışı üreticiyi sıkıntıya sokabilir” diye konuştu.

Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, Türkiye'de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yaklaşık 2 milyon tonunun Adana ve Ceyhan yöresinde yetiştirildiğini ifade etti. Tezcan, geçen yıl karpuzun dekarının 1,5-2,5 bin lira arasında değişen fiyatlardan satılmasının ardından bu yıl yörede ekim alanlarının artacağını vurguladı.

Küçük Yumurtalık Köyü'nde 30 dekar alanda karpuz üretimi yapan çiftçi Ali Kurtulgan da, ekim alanlarının bu yıl çok fazla arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Hasat tarihini erkene çekebilirsek iyi para kazanacağımızı umut ediyorum. Ekim işlemlerini tamamladım. Çift naylon kullanıyorum. Bu hasadı erkene çekebilmemiz için önemli bir unsur. Maliyetler dekara 1000-1200 lira arasında değişiyor. Çekirdekten fide üreten kimse yok, herkes kabak aşılı karpuzu tercih ediyor. Yani karpuz bu yıl da kabak tadı taşıyacak.”

Reklam
Reklam