ADANA (İHA) - Çukurova'da buğday üreticisinden sonra karpuz üreticisi de dert küpü oldu.
Karpuz hasadının başladığı günlerde gözünü aşırı kar hırsı bürümüş fırsatçıların piyasaya sürdüğü ham karpuzlar, tüketicinin gözünü korkuturken üreticiyi de perişan etti. Piyasadaki arz talep dengesinin bozulması, karpuzu tarlada toptan alan komisyoncuyu da zora düşürdü.
Adana'nın Karataş İlçesi Tuzla Beldesi yakınlarında karpuz eken üreticiler ile hasat yapan komisyoncular sorunlarını İHA'ya anlattı. Üreticiler, karpuzun dekar maliyetinin düşük serada 650, yüksek serada ise 800 milyon lirayı aştığını belirtirken, bir milyarın altındaki fiyatın zarar ettireceğini söylediler. Karpuz komisyoncuları ise dönümünü bir milyara aldıkları karpuzun sıcaklarla birlikte erken olgunlaştığını, iç piyasada ise yeterince tüketim olmadığı için ürünün tarlada yandığını belirterek hükümetin ihracat kapılarını sonuna kadar aralamasını istediler.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut da, yaz meyvesi olan karpuzun sıcakların arttığı şu günlerde su kaybını önlemesi ve kanser gibi önemli hastalıklara set çekmesi açısından önem arzettiğini belirterek, tüketimin teşvik edilmesini istedi. ZMO Şube Başkanı Ayhan Barut, tarımda üretim planlaması olmaması yüzünden üreticinin komisyoncunun insafına bırakıldığını ifade ederken "Bugün karpuz tarlada 125 bin liraya satılırken, pazarda 250-300, manavda ise 350-400 bin liraya kadar gidiyor. Üreticinin toptan satışında ise karpuzun kilosu 100 bin liranın da altına iniyor. Oysa bir dekar karpuzun maliyeti 1 milyarı buluyor. Erken hasat yapan üretici kar ederken büyük çoğunluk iflasa gidiyor. Karpuzun para etmesinin tek çaresi ihracattır. Bunu başaracak olan da hükümettir. İhracat kapıları tam anlamıyla açılmazsa karpuz bir kez daha tarlada kalacak, yanacak, kokacaktır. Zarar eden de yine sahipsiz üretici olacaktır. İlgisizlik sürerse karpuz üretimi biter, seneye de 2-3 katı fiyatla yemek zorunda kalırız" dedi.