Kars Küçük Sanayi Sitesi’nde 408 İşyerinin Tapusu Yok

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (KARSESOB) Başkanı Adem Burulday, 1986 yılında kurulmuş olan...

Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (KARSESOB) Başkanı Adem Burulday, 1986 yılında kurulmuş olan Küçük Sanayi Sitesi’ndeki 408 dükkanın tapularının bulunmadığını ileri sürdü.

Kars merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan Sanayi Sitesi esnafının türlü sıkıntılar içerisinde esnaflık yaptıklarını belirten Adem Burulday, esnafın 4 ay çalışarak kazandığı parayla 8 ay geçinmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

Sanayi Sitesi içerisinde tek bir banka ve PTT şubesi olmamasının yanı sıra güvenlik sıkıntısının da yaşandığını da belirten KARSESOB Burulday, Sanayi esnafının gündelik işlerini görmeleri için 10 kilometre uzaklıkta ki şehir merkezine gidip gelmeleri nedeniyle çok önemli iş ve zaman kaybına uğradıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Birçok esnafın arabası olmadığı için dolmuş parası bile düzeltemediklerini de ifade eden Adem Burulday, sanayi esnafının yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Kars’ta Devlete ait fabrika olmadığı gibi özel sektöre ait bazı küçük mandıra işletmelerinin faaliyet göstermesine rağmen işsizliği önleyici istihdam sağlamadığına da dikkat çeken Burulday; “Kars’ta Devlete ait fabrika bulunmuyor. Yaz aylarında birkaç küçük mandıralardan oluşan küçük aile işletmeleri faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerde geçici süreyle birkaç kişi ancak 4 ay kadar çalışabiliyorlar. Bunlarda işsizliğe çözüm bulacak işletmeler değil” dedi.

SANAYİ SİTESİNDE 408 İŞYERİNİN RUHSATI YOK!

Kars’ta 1986 yılında kurulmuş olan Küçük Sanayi Sitesi esnafının dükkânlarının tapuları olmadığı için ruhsatlarının da bulunmadığını söyledi.

Sanayi esnafının tapu ve ruhsat sorunlarını çözmek için Kars milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç ve Sanayi Sitesi Başkanı ile birlikte Sanayi Bakanlığı’na gittiklerini de ifade eden Burulday, sıkıntıların ancak Belediye Başkanlığı ile çözülebileceğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Bakanlık yetkililerinin bu konuda yapacak bir şeylerinin olmadığının altını çizen KARSESOB Başkanı Adem Burulday, bu sorunun Kars’ta çözülmesi gerektiğini ifade ederek muhatabın sadece Belediye olduğunu kaydetti.

Burulday, “Bu şartlarda sanayi esnafı tapularını alamıyorlar. Tapuları olmadığı için işyerlerinin ruhsatları da bulunmuyor. Sanayi esnafımızda, çarşıda ki esnafımızda perişan bir durumdadır. Belediyemiz şehir merkezindeki dükkanları kapatırken bu esnaflara da sanayi sitesinde yer vermesi gerekiyor. Nasıl olacak bilmiyoruz. Geçmiş dönemlerde çok ihmaller yapılmış. Sanayi sitesi kurulduğu zaman fiziki olarak daha güzel ve kullanılışlı binalar yapılabilirdi. Ruhsat sorunu sitenin kurulduğu sırada çıkartılabilir ve hak sahiplerinde zamanında verilebilirdi” dedi.

Sanayide ki dükkanların hak sahiplerine verilmesi için yetkilileri göreve davet eden Burulday, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Sanayi Sitesi 1986 yılında kurulduğuna sanayi sitesi başkanlarının yetkilileri daha da fazlaydı. Şimdi de bu sorunlarla birlikte sanayi esnafının geriye dönük borçları var. Zaten sanayi esnafı doğru düzgün siftah bile yapamıyor. Hükümet yetkililerinden bu konuda destek ve çözüm bekliyoruz. Kars mahrumiyet bölgesidir. Devlet bu dükkaları gerçekten hak enden kişilere hibe etsin ya da çok cüzi bir şekilde ödeme karşılığında tapularını hak sahiplerine versin. Hiç olmazsa esnafımız kendi yağıyla kavrulsun ve kendi dükkanlarının sahibi olsunlar. Bu dükkanların tapu ve ruhsatları da olmadığı için işyeri sahipleri dükkanlarını ipotek olarak gösterip de kredi bile alamıyorlar.”

Reklam
Reklam

BELEDİYE BAŞKANI NEVZAT BOZKUŞ’A TEŞEKKÜR

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un Sanayi Sitesi’nin su sorunu çözdüğü için teşekkür eden Burulday, “Borluktan şehre gelen su boru hattı sanayi sitesinin yakından geçtiği için Başkan Bozkuş, sanayi esnafında verdiği sözü tuttu ve suyu verdi. Önceden oraya yakın bir depo vardı. O depoda yüksekte olduğu için su alamıyorduk. Belediyemizde ana şebekeden sanayiye boru hattı çekerek suyu verdi. Yıllardır sanayi de su sorunu da vardı. Bu nedenle Sayın Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Bu şehir hepimizindir ve bu kentte yaşayan her kesin elini taşın altına koyması gerekir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: