Kars - Tiflis - Bakü demiryolu hattı

TİFLİS (İHA) - Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan, Azerbaycan ve Gürcistan'ın Kars - Tiflis - Bakü Demiryolu Hattı'nı finanse etmek için manevi bir hakka sahip olmadıklarını ileri sürdü.

Oskanyan, Erivan'da düzenlenen basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Oskanyan, "Azebaycan ve Gürcistan bütçelerini uluslararası fonlardan aktardığı paralarla dolduruyor. Bütçelerinden ekonomik açısından anlamsız projelerin finansmanı için para ayırmaları manevi açısından kabul edilemez" dedi. Oskanyan, Kars - Tiflis - Bakü Demiryolu Hattı İnşaatı'na yatırım yapmanın ekonomik açıdan anlamsız olduğunu kaydederek, Tiflis - Erivan Demiryolu Hattı'nı Kars'a bağlayan kısmın ise Türkiye yüzünden işlemediğini iddia etti.

Reklam
Reklam

Oskanyan, Ermenistan'ın Gümrü kentini doğrudan Türkiye'nin Kars şehrine bağlayan demiryolu hattı ortadayken Ermenistan'ı kenarda bırakacak olan Kars - Tiflis - Bakü hattı inşaatının gereksiz olduğunu ileri sürdü. Bakan, "Gün gelir bölgemizde siyasi sorunlar çözüme kavuşur o zaman iki paralel demiryolu hattı ile karşı karşıya kalacağız. Bu hatlardan birisi tamamen gereksiz olacak. Onun için biz Ermenistan hükümeti olarak şimdiden Kars - Tiflis - Bakü Demiryolu Hattı İnşaatı'nın anlamsızlığını ortaya çıkarmak için uluslararası arenada seferber olup harekete geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Vardan Oskanyan ayrıca, AB üyeliği sürecinde olan Türkiye'nin, Ermenistan ile sınır açılması konusunu da ortaya koyması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'yi Gürcistan üzerinden Azerbaycan'a bağlayacak olan Kars - Tiflis - Bakü Demiryolu Hattı İnşaatı'nın 400 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor.