Karşı Pencere Fransa'da vizyona girdi

PARİS (İHA) - İtalya'da yaşamını sürdüren ünlü yönetmen Ferzan Özpetek'in 3 milyona yakın kişinin izlediği bol ödüllü filmi 'Karşı Pencere' 2 yıllık bir gecikmeyle Fransız sinemaseverlerle buluştu. Özpetek, filmden sonra ayakta alkışlanırken, Karşı Pencere 16 sinemada birden gösterime girecek.

Film gösteriminin ardından sahneye davet edilen ünlü yönetmen Ferzan Özpetek, diğer filmlerinde olduğu gibi bu filmde de homoseksüelliği vurgulamasının özel bir nedeni olup olmadığı yönündeki soruya, "Filmlerimde yaşamı konu ediyorum. Yoksa, homoseksüellik, heteroseksüellik gibi bir takıntım yok. Homoseksüellik gibi daha birçok şey de yaşamın bir parçası" şeklinde yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Görüntü yönetmenliğini Giasnpilippo Coticelli'nin yaptığı filmde, 'En İyi Kadın Oyuncu' ödüllü İtalyan aktris Giovanna Mezzigorno, Flippo Nigro, filmde rol aldıktan bir süre sonra ölen 80 yaşındaki Massimo Grotti ve Sera Yılmaz oynamıştı. İtalyan sinemasının önemli ödüllerinden Gümüş Kurdele'de, 'En İyi Kadın Oyuncu', 'En İyi Senaryo' ve 'En İyi Müzik' ödüllerine de layık görülen Karşı Pencere, Karlovi Vary Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Film' ödülleri, Flanders Uluslararası Film Festivali'nde de 'Canvas Halk Ödülü' kazanmıştı.

1997 yılında Hamam, 1999'da Harem Suare, 2000'de Cahil Periler, 2005'te de Kutsal Yürek filmlerini yapan Özpetek'in, Fransa'da gecikmeli olarak vizyona giren 2003 yapımı Karşı Pencere adlı çalışması, evli ve iki çocuklu genç bir kadın olan Giovanna ile kocası Filippo'nun yolda karşılaşıp evlerine aldıkları hafızasını kaybetmiş yaşlı bir adamla karşılaşmalarıyla değişen hayatlarını konu ediyor. Filmde daha sonra evliliği iyi gitmeyen genç kadının evlerinin karşısında yaşayan genç bir adama aşık olması ve kim olduğunu hatırlamayan yaşlı adamın geçmişte yaşadığı homoseksüel aşk hikayesini cebinden çıkan bir mektupla öğrenmesiyle gelişen duygusal olaylara yer veriliyor.

Reklam
Reklam

Yönetmen Ferzan Özpetek filmin gösteriminden sonra, Karşı Pencere ile ilgili olarak, "Fransa'daki dağıtım şirketi sebebini bilmediğimiz bir nedenden bir yıl beklettikten sonra filmi vizyona soktu. Gerçi iki yıl evvel çekilmiş bir film hakkında ne konuşulur bilmem ama, iyi oldu. Gördüğünüz gibi ilk günü olmasına rağmen seyircinin ilgisi beni memnun etti. İsmi belli olmayan bir filme başladım. Şimdiki çalışmam bu" dedi.