Kars'ın Asırlık Değerleri Ziyaretçilerini Bekliyor

Kars'ta bulunan Evliya Camisi, Seyyid Ebul Harakani Türbesi ve sonradan camiye dönüştürülen Havariler Kilisesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Kars'ta bulunan Evliya Camisi, Seyyid Ebul Harakani Türbesi ve sonradan camiye dönüştürülen Havariler Kilisesi, ziyaretçilerini bekliyor.

Tarihi yapısı ve mimari özellikleriyle dikkati çeken kentin asırlık değerleri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ayakta kalmayı başaran bu eserler yeni ziyaretçilerini bekliyor.

Kaleiçi Mahallesi'nde bulunan eserlerden Harakani Külliyesi, miladi 1033 yılında doğuya gelen ilk Alperen'lerden olan Ebul Hasan Harakani'nin şehit düşmesinin ardından Ani'yi fetheden Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından kuruldu. 1579 yılında Lala Mustafa Paşa'nın Kars'ı fethetmesinin ardından padişah 3. Murat'ın emriyle külliye genişletilerek Evliya Camisi yaptırıldı. 2000 yılında restore edilen cami, yeniden ibadete açıldı. 963-1033 yılları arasında yılları arasında yaşayan Anadolu'nun ilk Alperenleri'nden Seyyid Ebul Hasan Harakani'in türbesi, Kaleiçi Mahallesi'nde yer alıyor.

Reklam
Reklam

Hasan Harakani'nin şehit olmasından 31 yıl sonra Kars'ın fethedilmesinin ardından yaptırılan Hasan Harakani Türbesi'nin etrafında ise 21 mezar bulunuyor.

Bu arada 932-937 tarihleri arasında Bagratlı Kralı Abas tarafından yaptırılan Havariler Kilisesi'nde ise 12 havariyi simgeleyen rölyefler yer alıyor. 1064 yılında Selçuklular'ın Kars'ı fethetmesinden sonra camiye çevrilen kilise, 1878 yılında Kars'ın 40 yıllık Rus işgali sırasında tekrar kilise olarak kullanıldı. Daha sonra bir süre kullanılmayan eser, 1969-1980 yılları arasında müze olarak kullanıldı, 1994 yılından sonra Kümbet Cami adıyla ibadete açıldı.

Muhabir: Çağlar Sefertaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: