Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak: "büyükşehirin Artı Ve Eksileri Var"

İzmir'in Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, büyükşehir olmayı bekleyen Malatya'nın çok sevinmemesi gerektiğini belirterek, "Büyükşehir...

İzmir'in Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, büyükşehir olmayı bekleyen Malatya'nın çok sevinmemesi gerektiğini belirterek, "Büyükşehir olmanın getirdiği nimetler kadar büyük sıkıntılar da yaşanıyor. Belediyeler Yasası ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu arasındaki derin çelişkiler, halkın temel hizmetleri aldığı ilçe belediyelerini çalışamaz hale getiriyor" iddiasında bulundu.

Battalgazi ilçesindeki Kervansaray'da çekimi yapılan, TV Malatya'da yayınlanan bir programa katılıp soruları cevaplayan Malatyalı Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, yeni büyükşehir yapılanması ile ana kent belediyesinin tüm ilden sorumlu olacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Halkın hizmet aldığı belediyelerin birinci derecedeki ana kent alt belediyeleri ve ilçe belediyeleri olduğuna dikkat çeken Durak, şöyle konuştu: "Ama asıl muhatap ilk derece belediyeler olmasına rağmen, tüm yetkiler büyükşehir belediyesinde toplanıyor. Yasalardaki çelişki, büyükşehirlerde çok tatlı yaşam sunmuyor. Yetki karmaşası oldukça fazla. İlçe belediyeleri çok sorunlu ama yetkisi olmayan konumda."

Büyükşehir olunuyor diye çok sevinmenin anlamlı olmadığını savunan Cevat Durak, şunları söyledi: "Büyükşehir olmanın sevinilecek tarafları da var elbette ancak, madalyonun diğer tarafında neler olabileceğini de görmemiz lazım. Onun için ben bu konunun ciddiyetle gözden geçirilmesini özellikle istiyorum."

"Büyükşehir diyelim 100 kilometre ilerideki bir ilçenin cenaze hizmetini nasıl yapacak?" diye soran Durak, cevabını yine kendi verdi: "Bu çok zor olur. Oradaki bir su patlağını nasıl tamir edecek? Bu konuda önemli tecrübeler yaşamış olarak bana göre büyükşehir mantığında asıl önemli olan planlama esaslarını oturtabilmektir."

Reklam
Reklam

"Geleceğe dönük 25-30 sene sonrasının Malatya'sını örgütleyebilmek, plansız gelişmeyi engellemektir ama ne yazık ki bugün büyükşehirler bakkallık hizmeti vermeye başlamıştır" diyen Cevat Durak, "Otobüsünü, ulaşımını, her şeyi büyükşehire yüklüyorsunuz; örneğin ilçenin su geliri var o ilçe o gelirden mahrum olacak. Bu kez ilçe belediyeleri hizmet üretemez konuma gelecek. Parkı, çöpü, aydınlatılması ve bunların hepsinin yükü de yine ilçe belediyesinde kalıyor. Büyükşehirin yetki ve sorumluluklarının çok iyi tanımlanması lazım. Bu tanım yapılmadığı için şu an herkes bir bayram havasında. Aslında bu bayram havası çok doğru değil. Bu birazcık siyasi olarak yapılan bir çalışma. Öyle görüyorum" ifadelerini kullandı.

Yerelde hizmetin daha iyi yürütüldüğünü savunan Durak, yerelleşme yerine merkezi yönetimin güçlendirildiğine vurgu yaparak şöyle dedi:

"Yerelleşme yerine bir merkezileşmeye dönüş başlıyor. Bu sefer hizmetin yaygınlaşması elinizden alınmış oluyor. Böyle ciddi problemlerimiz var."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: