Karslı Alman ailenin isyanı

Karslı Alman ailenin isyanı

Karslı Alman ailenin isyanı

1877’li Osmanlı – Rus savaşlarının yaşandığı sırada, Ruslar tarafından Kars’ın merkeze bağlı Karacaören Köyü’ne yerleştirilen son Alman Albuk ailesi, yaz yağmurları nedeniyle yıkılan evi nedeniyle Kızılay tarafından verilen çadırda yaşıyor.

Eşi Yadigar Albuk ile birlikte çadırda yaşam savaşı veren Agust Albuk, yetkililerden evin yapılması için yardım ve bir de iş istiyor.

Evi yıkıldığı için Kars Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yardımlaşma Vakfı’nda 1000 lira yardım yapıldığını belirten Albuk, bu paranın ancak bir miktar kum ve çimento almak için ancak yettiğini söyledi. Evi yıkıldığı için iki çocuğunu akrabalarının yanına gönderen Albuk ailesi dertli.

Reklam
Reklam

Alman büyükelçi aileyi çadırda ziyaret etti: Geçtiğimiz günlerde Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Agust Albuk’u evinde ziyaret etmiş ve Albuk ise evi yıkıldığı için Büyükelçi Eberhard Pohl’u kaldığı çadırda misafir etmişti.

Yaşadığı Köyü dedelerinin kurduğunu belirten Agust Albuk, yetkililerden yıkılan evinin yapılması için destek ve iş istedi. Babası ve annesinin Kars’ı ve Türkiye’yi sevdikleri için göç etmeyip kaldıklarını da belirten Albuk: “Ben kardeşim Pedro ile birlikte Kars’ta yaşayan son Alman vatandaşım. 1873’lü yıllarda Ruslar tarafından dedelerim bu bölgeye yerleştirilmiş ve Karacaören Köyü de onlar tarafından kurulmuştur. Şu anda köyde Alman olarak yaşayan tek aileyiz. Burada yaşamaya çalışıyorum. Babam 1997 yılında annem ise 2001 yılında rahmetli oldu ve ikisini de vasiyetleri üzerine hemen köyümüzün yakınlarında bulunan ve şuanda şeker fabrikası arazisi içerisinde bulunan ve 200 Alman’ın yattığı mezarlığa defnettim. Ama şu anda burasına mezarlık demek mümkün değildir. Çünkü sahipsiz olduğu için durumu çok kötüdür. Babamın anlattıklarına göre akrabalarımız o zaman ekonomik zorluk ve işsizlik yüzünden göç ederek özellikle Almanya’ya gitmişler. Babam ve Annem ise Kars’ı ve Türkiye’yi çok sevdikleri için burada kalmışlar. Daha önce de verdiğim bir röportajda mezarlarımıza bakılmadığı için ‘Türkiye’de yaşamak kolay ama ölmek zor’ demiştim. Babamlar yabacı düşmanlığı yaşamamışlar ama sahipsizlik görmüşler. Şu anda ise evimiz yıkıldığı için çadırda kalıyoruz. Daha önce Kars Belediyesi’nde çalışıyordum. Ama işten çıkartıldım. Kendim de kalifiye demir doğrama ve tarım makineleri ustayım. Valiliğimiz sadece 1000 lira yardım etti. Onla da kum ve çimento aldım. İki çocuğum ise bir aydan bu yana halasında kalıyor. “dedi.

Reklam
Reklam

Alman elçi ziyaret etti: Alman Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün de kendilerini ziyaret ettiğin de belirten Albuk: “Alman Büyükelçisi Eberhard Pohl Kars’ geldi ve bizleri ziyaret etti. O da sadece üzgün olduğunu söyledi. Ben sadece Alman vatandaşı olarak yardım istemiyorum. Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğum için büyüklerimizden yardım bekliyorum. Başbakan Erdoğan’a da sesleniyorum Babam daha Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce bu ülke için savaşmıştır. Hepimiz ay yıldızlı bayrağın altına yaşıyoruz. Benim o bayrağa canım feda olsun. Ama Afgan ve Suriyeli mültecilere her şey yapılıyor ve her türlü yardımlar yapılıyor. Bana neden bir iş yapılmıyor?” diye konuştu.

Ağlatan isyan: Agust Albuk’un eşi Yadigar Albuk ise gözyaşları içerisinde “Her şey ortada daha ne diyeyim. Yetkililer durumumuzu biliyor. Suriyeli ve Afgan mültecilere her türlü yardım yapılıyor. Ama bize yapılmıyor? Bizde bu ülkenin evladıyız. Evimiz yapılsın ve çoluk çocuğumuzu başımıza toplayalım. Günlerdir çocuklarımız hasretim ve halalarının yanında kalıyorlar. Koca bir devlet bir aileye sahip çıkamıyor mu? Ben 14 kuşatan beri bu memleketteyim ve şehitler verdik.” İfadelerini kullandı.Haber:Tacettin Durmuş

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: