Kars'ta Atlara "kar Nalı"-Türkiye'nin Önemli Kış Turizm Merkezlerinden Sarıkamış Ilçesinde Gezinti Için Kullanılankızaklı Atlara "kar Nalı" Takıldı

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Sarıkamış ilçesinde gezinti için kullanılan kızaklı atlara, "kar nalı" takılıyor.

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Sarıkamış ilçesinde gezinti için kullanılan kızaklı atlara, "kar nalı" takılıyor.

İlçe merkezindeki vatandaşların vazgeçilmez ulaşım aracı olan atlı kızaklar, yaz aylarında yük taşımacılığında, kış aylarında ise yerli ve yabancı turistler tarafından gezi amaçlı kullanılıyor.

Kayak sezonunun açılmasıyla Bayraktepe Kayak Merkezi'ne gelen turistler, ormanlık alanda belirlenen Çamaşırdere, Soğuksu ve Karanlıkdere güzergahında yaklaşık 10 kilometrelik parkurlarda kullanılan kızaklı atlara binmeyi tercih ediyor.

Reklam
Reklam

Karlarla kaplı alanlarda turistlere gezinti imkanı sunan kızak sahipleri de karın yağmasıyla atlarının nal bakımını yaptırdı.

İlçede nalbantlık yapan 74 yaşındaki Lütfü Uzgaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tepe mahallesindeki evinin bahçesinde atlarının nallarını değiştirmek isteyenlere yardımcı olduğunu söyledi.

Sarıkamış'ta yaklaşık 30 adet atlı kızak olduğunu, önceki dönemlere göre sayılarının azaldığını anlatan Uzgaç, geleneğin devam etmesi, bu işten evine ekmek götüren kızak sahiplerine yardımcı olmak için çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Daha rahat ulaşım sağlayabilmeleri için atlara kışlık kancalı nal taktığını anlatan Uzgaç, şunları kaydetti:

"Kış mevsiminin yaklaşmasıyla atlara özel olarak hazırlanan kancalı nal takmaya başladık. Kışlık lastikleri nasıl değiştiriyorlarsa ben de atların nallarını değiştiriyorum. Buzda karda at kaymasın diye kışlık nal çakıyorum. Ben 74 yaşındayım. Nalbantlar gitti tek nalbant benim. Sarıkamış'ta arkadaşlar bana gelir atlarını çaktırır giderler."

Reklam
Reklam

Atlı kızak sahibi Şenay Vanlı ise kış sezonunun başladığını belirterek, "Araçlar nasıl yaz lastiklerini söküp kış lastiklerini takıyorsa biz de atlara nallarını çakma mecburiyetindeyiz. Çünkü kızak koşuyoruz hayvan kayar, düşer, ayağını kırar. Herhangi bir zarar vermemesi için biz de bunlara buz nalı çaktırıyoruz" dedi.

Faruk Cebir de atlarının her dönem nallarını değiştirdiklerine dikkati çekerek, "Biz atlarımızı yazın dört tekerli arabalara koşuyoruz. Kış geldiğinde kızak türü şeylerle turist taşıma amaçlı, yük taşıma amaçlı kullanıyoruz. Bu yüzden atlarımızın yazın düz nal çaktığımız için onları söküp kışın kancalı nal çaktırıyoruz. Kancalı nalları çakmasak atımız kayabilir, ayağını kırabilir. Bizim geçimimiz bundan. Şu anda kancalı nal çaktık. Burada test sürüşü yaptık, hazır oldu. Kışın sağlıklı sürüş yapabiliriz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz