Kars’ta “İlklerin Adamı: Salih Şahin

Kars’ta “İlklerin Adamı: Salih Şahin

Kars’ta “İlklerin Adamı: Salih Şahin

Anadolu’nun giriş kapısı olan Kars’ta uzun yıllardır kültüre ve edebiyata hizmet eden Salih Şahin ilklerin adamı olmaya devam ediyor.

Kars’ta Ozanlık Gelenekleri ve Doğulu Saz Şairleri’ni ilk olarak kitaplaştıran Salih Şahin. Kars Halk Türküleri’ni ilk derleyen o. Kuzeydoğu Kültüründe Kars Manileri’ni ilk kitaplaştıran yine o. Kars Ardahan Iğdır Türküleri ve Oyun Havaları’nın iki arkadaşıyla birlikte kitaplaşmasına vesile olan yine o, Türkiye’de ilk kez Türkiye Türkü Bayramı’nı Kars’ta hayata geçiren yine o, Kars’ta ulusal gazete boyutunda ilk yerel gazeteyi çıkaran yine o, Türkiye’de Tar aletini yapan ve çalan ilk yine o, Saz ile Tar’ın arası bir sesi arayarak bulan ve bu sesi Sazuta yani “Saz u Tar” adlı alet ile ortaya koyan yine o, diğer ürünlerin olduğu gibi Sazuta’nın da kaynağı, bulucusu, mücidi olan Salih Şahin böyle birçok ilke imza atmış bir isimdir.

Reklam
Reklam

İlklerin Adamı olan Salih Şahin, Kars’ın henüz çıkmamış ve yayınlanmamış birçok ilkinin de peşinde olan bir kişiliktir. Bu kişilik UNESCO, yani Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu tarafından Yaşayan İnsan Hazineleri olarak kabul edilmiştir. TRT Kars’ta ilk defa bir kişiyi konu alan Anadolu’nun Sıcak Yüzleri adlı belgeselde Salih Şahin’i ve onunla birlikte Kars’ın tarihi yerlerini ve kültürünü tanıtmıştır. Peki, Salih Şahin kimdir: Bu kültür adamının özgeçmişi şöyle:

Salih Şahin: Halk müziği derlemecisi, müzisyen Şahin Kara Şahin’in büyük oğlu olup, babasına ait saz evinde küçük yaştan itibaren çalışmaya başladı. Yöre halk müziği sanatçılarını, ozanlarını, onların sanatlarını ve yöre halk müziğini de tanıma imkânı buldu.

TRT Kars Radyosu’nda Şahin Kara Şahin yönetimindeki Serhattan Sesler Korosu’nda uzun yıllar saz sanatçısı olarak da çalışan Salih Şahin, okullarda, Halk Eğitimi Merkezi, Kültür Müdürlüğü ve o dönemdeki Kars Dede korkut Eğitim Enstitüsü’nde korolar oluşturdu. Fırsat buldukça derleme çalışmalarını da sürdürdü. Kars Radyosu’nda Serhattan Sesler Korosu’nun dağılmasının ardından koro çalışmalarını, TRT için denetim koroları oluşturmayı sürdürdü. TRT Müzik Daire Başkanı Nida Tüfekçi başkanlığında 1977 yılında yapılan sınavda Salih Şahin’in yetiştirdiği korodan kendisi ile 17 kişi, başarı kazandı. Bunlardan birçoğu halen TRT’de ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda kadrolu Halk Müziği sanatçısı olarak çalışıyor.

Reklam
Reklam

Emekli Matematik Öğretmeni olan Şahin, Kars Kuzey Doğu Gazeteciler Cemiyetini kurup bir süre başkanlığını yürüttü, uzun yıllar Hürriyet Gazetesi’nin muhabirliğini ve Bölge Bürosu Şefliğini de yaptı. Salih Şahin’in yayınladığı müzik ve ozanlarla ilgili bazı kitapları Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nca ilgililere ve okullara da kaynak kabul edildi. Kars ve çevresine ait manilerle türkü ve oyun havalarını da ilk kez Salih Şahin kitaplaştırdı. Birçok gazete ve dergide müzik üzerine yazıları yayınlandı, sempozyumlara konuşmacı olarak davet edildi. Radyo ve televizyonlarda programları yayınlandı.

İlk kez Kars’ta uygulamaya konulan Türkiye Türkü Bayramı’nın projesini hazırlayıp genel koordinatörlüğünü üstlenen Salih Şahin’in tar, kopuz, âşık sazı gibi yöresel bazı müzik aletlerinin imalatı ve icrası üzerine çalışmaları BM, UNDP ve UNESCO adına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Yaşayan İnsan Hazineleri Projesi” için devlet kayıtlarına alındı. Bir kardeşi TRT Ankara Radyosu’nda, iki kardeşi de Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda THM sanatçısı olarak çalışan Şahin Kars’ta iki yerel gazetenin sahibidir. Kars’ta yapılan Türkiye Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı’nda 3 yıl jüri üyeliği yaptı. Kars Oyunları Türküleri ve Ozanları Derneği (KOTODER) Başkanı olan Şahin, şiirlerini de Kul Şahin mahlasıyla yazmakta ve derleme ile müzik çalışmalarını sürdürmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz