Kars’ta Kars Kültürü konuşuldu

Kars Milli Eğitim Müdürü Alkış Ölçek Gazetesi ve Şahin Müzikevi’ni ziyaret edip saz ve ney çaldı.

Kars Milli Eğitim Müdürü Alkış Ölçek Gazetesi ve Şahin Müzikevi’ni ziyaret edip saz ve ney çaldı.

Ölçek Gazetesi ve Şahin Müzikevi’ni ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, Gazete sahibi Salih Şahin’in kültür, müzik ve diğer mesleki yanlarını takdirle karşılayıp Kars kültürünün yaygınlaşması için işbirliği yapmayı önerdi.

Yaklaşık 2 ay önce Kars’ta İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine başlayan Yıldırım Alkış, Ölçek Gazetesi’ni ziyaret etti. Gazete sahibi Araştırmacı –yazar, gazeteci ve emekli öğretmen Salih Şahin ile bir süre sohbet eden Müdür Alkış, “Ben adeta bir hazine ile tanıştım,” diyerek Kars Kültürü ve müziğinin eğitim kurumlarınca yaygınlaşması için işbirliği önerdi. Gazeteci- yazar Salih Şahin de Alkış’ın bu teklifini memnuniyetle karşıladı.

Reklam
Reklam

Şahin’e ait saz evinde bulunan çeşitli enstrümanları ilgiyle inceleyen, saz ve ney çalması ile halk müziğine yatkınlığını ve bu husustaki kabiliyetini de ortaya koyan Alkış, Kars’ın kültür ve folklor alanında çok zengin olduğunu bu hususun Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de katkıları ile eğitim kurumlarında işlenerek gelecek kuşaklara aktarılmasının çok önemli olacağını belirtti. Geçmiş yıllardan beri Kars ve çevresine ait çok sayıda türkünün Salih Şahin tarafından derlendiğini Şahin’in bir süre TRT’de görev yaptığını öğrenen Müdür Alkış, bu şansı değerlendirmek gerektiğine işaret etti.

Alkış, kısa adı KOTODER olan Kars Oyunları, Türküleri ve Ozanları Derneği başkanı ve yöresel müzik üzerine kitapları da bulunan Salih Şahin ile bir koro kurulması için anlaşmaya vardı. Bu hususta KOTODER bünyesindeki müzisyenlerin de katılımı ile müzik öğretmenleri, halk müziğine yatkın öğretmen ve eğitim kurumları görevlilerince bir koro kurulacak. Koroda bilinmeyen yöresel türkülere ağırlık verilecek. Koronun kısa sürede çalışmaya başlaması ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’na ulaşması hedeflenecek. Gazeteci-yazar ve emekli öğretmen Salih Şahin de bu işbirliğinden memnuniyet duyacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Müzik ile yakından ilgili olduğunu gözlenen Alkış, “Bir toplantı düzenleyeceğiz ve yapacaklarımızı masaya yatıracağız. Bir Mili Eğitim korosu kurmak istiyoruz. Bu koronun içerisinde öğretmenler, öğrenci ve eğitim çalışanı da olabilir. Yani Milli Eğitim korosu hazırlamak istiyoruz. Sanatsever, sanatçı ve Kars’ta Salih Hoca gibi bu işi bilen kişiler varken, bundan faydalanmak ve Kars türkülerine ağırlık vermek istiyoruz. Sadece sınavda başarılı olan değil, müzikte, resimde, sporda başarılı olan öğrencilerimizi işlemek istiyoruz. Salih Şahin ile tanıştığımız için elimize önemli bir fırsat geçtiğini düşünüyoruz. Mayıs’ta da koromuz ilk konseri ile görücüye çıkacak, biz gazeteye ziyarete gittik ve bir hazine ile karşılaştık. Sanatkar, toplumun direğidir ve onlarsız toplumda hiçbir şey olmaz. Onlar toplumun mihenk taşlarıdır. Öğrencilerimin bir çoğunun içerisinde olağanüstü beceri ve hünerleri vardır. Ama onların o enerjilerini açığa çıkaracak kişiler gerek,” dedi.

Alkış, ziyareti sırasında Salih Şahin ve Gazetemizin yazı işleri müdürü Tacettin Durmuş ile birlikte bir süre saz ve ney çalarak müziğe olan yakın ilgisini de ortaya koydu. Haber: Turgay Kaya

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: