KuzeyDoğa Derneği tarafından Türkiye'de ilk kez uygulanan "Kurt Takip Projesi" kapsamında, bir yıl boyunca 5 kurt GPS ile takip edildi.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılında KuzeyDoğa Derneği, Utah Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Turkcell İletişim Hizmetleri'nin ortak çalışmasıyla yürütülen "Kurt Takip Projesi"nin Ekim ayında sona erdiğini belirtti.
İzleme faaliyetinin, "Doğa" isimli kurdun boynundaki GPS tasmasının programlandığı şekilde bir yıl sonra 11 Ekim 2012 tarihinde düşmesi sonucu projenin tamamladığını belirten Şekercioğlu, dernek yetkilerinin Doğa'nın tasmasını 2 bin 800 metre yükseklikteki Erzurum'un Oltu ilçesi Ayyıldız köyü kırsalında bulduğunu vurguladı.
GPS tasması takılan "Kuzey" isimli kurdun ise Ağustos'ta Sarıkamış ormanı içinden geçen yolda araba çarpması sonucu öldüğünü ifade eden Şekercioğlu, şunları kaydetti:
"Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi tarafından Kasım 2011'de doğaya tekrar kazandırılan vericili üç genç kurt ise yazı göremedi. İlkine salındıktan 2 hafta sonra araba çarptı. Kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü tahmin edilen ikinci kurdun vericili tasması, iki ay sonra kesilmiş olarak bir çöplükte bulundu. Üçüncü kurt ise Gaziler köyünün köpekleri tarafından 25 Mart'ta öldürüldü ve tasması köyün deresinde bulundu. KuzeyDoğa Derneği'nin Türkiye'de ilk defa gerçekleştiği kurt yakalama ve takip projesinin ilk yıl sonuçları, kurtlar için Türkiye'nin koruma alanlarının ne kadar küçük kaldığını ve insanlarla yolların yaban hayatı için oluşturduğu tehdidi bilimsel olarak gösterdi."
-"Takip edilen 5 kurdun 4'ü, 10 ay içerisinde öldürüldü"-
Doğa isimli erkek kurdun bir yılda 5 bin 423 kilometre yürüdüğünü bildiren Şekercioğlu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Türkiye'de ilk kez yapılan Kurt Takip Projemiz, bu parkın bölgedeki büyük memeliler için ne kadar küçük olduğunu gösterdi. Sadece 1 yıl içerisinde milli parkın 23 katı büyüklüğünde alanı kullanan kurtlar, Türkiye'deki korunan alanların kara memelileri için ne kadar küçük olduğunu bilimsel olarak gösterdi. Kurtlardan Doğa'nın 1 yılda kullandığı alan, Türkiye'nin en büyük milli parkları olan Beyşehir Gölü ve Ağrı Dağı milli parklarının bile altı misli bir alan. KuzeyDoğa Derneği'nin gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk Kurt Takip Projesi, bölgenin yaban hayatının zorlu hayat mücadelesini göstermiştir. Takip edilen 5 kurdun 4'ü, 10 ay içerisinde öldürüldü ve Türkiye'nin yaban hayatı üzerindeki insan tehdidinin en somut göstergesi oldu."
Muhabir: Ercüment Daşdelen / Ayşe Yıldız
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz