Kars'ta Kuş Kenesi Tedirginliği

Kars'ta 4 katlı binaya bodrum ve çatı katlarından girdiği tahmin edilen kuş keneleri, binada oturanları tedirgin ediyor.

Kars'ta 4 katlı binaya bodrum ve çatı katlarından girdiği tahmin edilen kuş keneleri, binada oturanları tedirgin ediyor. Yusupaşa Mahallesi Küçük Kazımbey Caddesi'ndeki 4 katlı binada oturan Ejder Karakoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binalarında 20 günden beri kenelerle mücadele ettiklerini söyledi. Keneler dolayısıyla tedirgin olduklarını, durumu gerekli yerlere bildirdiğini ancak henüz sonuç alamadığını belirten Karakoç, "Keneler evimizin içine kadar giriyor. Bundan dolayı rahatsız oluyoruz. Çocuklarımız korkuyor" dedi. Karakoç, yetkililerin konuyla ilgilenilmesini isteyerek, şöyle devam etti: "Yanımda gerekli yerlere 2 kene götürdüm. Yetkililere, 'Bakar mısınız, bu kene zehirli mi? Değil mi' dedim. Bana, 'Sen o keneyi nasıl aldın' dediler. 15-20 gündür kene var. Önce küçük sandık. Kendimiz bunlarla mücadele edelim hesabı yaptık. Kapı, pencere aralarını silikonlayacağız. Küçücük bir delikten artık şüphe duymaya başladım. Kene eşimi boynundan ısırdı. Biz önce böcek zannettik. Tedbir amaçlı doktora gittik. Doktor ne olduğunu ve kenenin nerede olduğunu sordu. Keneyi getirdim ama kimse keneyi görmedi. Kene 1 hafta ben de kaldı. Durumu BİMER'e yazdım. Geç saatlerde yatıyorum. Çocuklardan korkuyorum çünkü küçük oğlumu da aynı şekilde kene ısırdı. Sırtında alerjik bir durum oluştu. Deniyor ki 'Bundan değil' emin olmak için alın inceleyin." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever de bu kenenin "Argasidae" ailesine ait bir kene türü olduğunu kaydetti. Bu tür kenenin genellikle kanatlı hayvanlardan kan emdiğini ve bu hayvanların kümeslerinde bulunduğunu ifade eden Vatansever, "Geceleri hayvanlar tünemişken saklandığı çatlaklardan çıkıp hayvanlardan kan emer ve saklandığı yere geri döner. Bu tip keneler insanlardan da kan emebilir. Özellikle çatılarında çok miktarda kuş yuvası olan evlerin sakinlerinde bu tip şikayetleri görebiliyoruz. Yine evleri tavuk kümeslerine yakın olanlarda da aynı şikayetler görülebilir. Bu kenenin Kırım-Kongo hastalığı ile ilişkisi yoktur" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: