Kars'ta yağışlı havalar mantar toplayıcılarını sevindirdi

Kars ve Sarıkamış’ta yağışlı havaların devam etmesi mantar toplayıcılarının yüzünü güldürdü. Uzun zaman toprak altında...

Kars ve Sarıkamış’ta yağışlı havaların devam etmesi mantar toplayıcılarının yüzünü güldürdü. Uzun zaman toprak altında olan mantarlar yağmur sonrası gün yüzüne çıktı. Geçimini topladıkları mantarları satarak sağlayan vatandaşlar, çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının bulunduğu alanlara akın etti. Vatandaşlar, buralardan topladıkları mantarları satarak ailelerinin geçimine katkı sağladıklarını belirtti.
Vitamin, mineral ve protein yönünden çok zengin olan mantarı toplamak için en uygun zamanda belirten mantar toplayıcıları, çok hızlı büyüyen ve kısa sürede özelliğini yitiren mantarların yağmur yağdıktan hemen sonra toplanmasının gerektiğini belirtti.
Mantar toplamanın bir doğa sporu olarak da görülebileceğine de işaret eden vatandaşlar, bir yandan ormanda gezerek doğanın tadını çıkardıklarını bir yandan da farkında olmadan kalori yaktıklarını dile getirdi.
Türkiye'nin ve Kars'ın sahip olduğu iklim koşulları nedeniyle değişik ortamlarda yetişen doğa mantarları yönünden zengin olduğunu belirten mantar toplayıcısı Hakan Aytak, "Topladığımız mantarları yemek ve satmak için kullanıyoruz. Bizler gerek büyüklerimizden gerekse değişik kaynaklardan zehirli mantarların şapkalarının daha sivri, renklerinin ise yeşilimsi ya da kahverengi olduğunu biliyoruz. İyi bir mantar toplayıcısı olsanız bile topladığınız mantarların türünü bir bilene sormalısınız.” dedi.

Reklam
Reklam

SARIKAMIŞ KUZUGÖBEĞİ MANTARI YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR
Geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan ve bağırsak ile mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanıldığı belirtilen kuzugöbeği mantarı Kars’ın Sarıkamış ilçesinden yurt dışına ihraç ediliyor.
Avrupa ülkelerine ve özellikle Fransa’ya kuzugöbeği mantarı ihraç ettiklerini belirten Sarıkamış'lı mantar satıcısı Kadir Aydın, "Kuzugöbeği mantarı, konik yapılı, boyu sapından biraz uzun, pürtüklü, esmer renkli bir mantar türü. Kilogram fiyatı ise 30 TL ile 50 TL arasında değişiyor. Kuzugöbeği mantarı şapkası 3 ile 7 santimetre yükseklikte ve 2 ile 4 santimetre genişlikte oluyor. Sap 1,5 ile 5 santimetre uzunluğunda ve 1 ile 2 santimetre genişlikte ve sapın da şapkanın da içi boş oluyor." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz