Kart düzenlemeleri Eylül ayında hazır

ANKARA (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Bankalar ve Kredi Kuruluşları ile ilgili hazırlanan kanun taslağının Eylül ortasında tamamlanacağını belirterek, banka sahipliği konusunda henüz son noktanın konmadığını söyledi. Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Zafer Çağlayan ise yeni kanunda medya patronlarının banka sahibi olması konusunda net bir düzenlemenin yapılması gerektiğini bildirdi.

BDDK Başkanı Bilgin, ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ı makamında ziyaret etti. Basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat süren görüşme sonrasında Çağlayan ve Bilgin ortak bir açıklama yaptı. Çağlayan, Türkiye'de bankacılık sisteminin geçmiş dönemde siyasi ve popülist yaklaşımlardan dolayı 50 milyar dolarlık zararı olduğu, bu zararı ise tüm vatandaşların birlikte ödediğini belirterek, yaşanan sorunlardan ders çıkartarak bu konuda gerekli alt yapıyı sağlayacak bir hukuki düzenlemenin yapılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kredi kuruluşları ile ilgili hazırlanan kanunun söz konusu sıkıntılara tam anlamıyla cevap vermediğini ifade eden Çağlayan, özellikle banka sahipliği konusunda medya patronları ile bankaların ilişkilerinin net olarak altının çizilmediğini vurguladı. Çağlayan, "Ulusal bankacılık sistemine Türkiye'nin ihtiyacı var. Reel ve mali sektör birbirinin tamamlayıcı olmalı ancak bu güne kadar bankacılık sistemi reel sektörü kemiren ve sömüren bir yapı içerisinde göründü" diye konuştu. Devletin yüzde 17-18 faizlerle reel sektöre borçlanmasına anlam veremediğini belirten Çağlayan, bu borç meselesinin biran önce çözülmesinin önemine değindi. Çağlayan, bankaların da risk durumuna göre kredilendirilmesi ve derecelendirilmeleri gerektiğini dile getirerek, bankaların şuan hazine bonosu karşılığında ters repo işlemini yapmalarının engellenmesi gerektiğini belirtti.

Tüketici kredileri ve kredi kartları konusunun da biran önce düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın 'bundan sonra simitçiye kredi kartı vermeyeceğiz' açıklamasını talihsiz bir konuşma olarak değerlendirerek, "Önemli olan Ahmet'e, Mehmet'e kredi kartı vermemeniz değil, bu işin hukuki bir alt yapısını oluşturmaktır. Belki simitçi bir asgari ücretlinin beş katı oranında para kazanıyordur bunu siz belirleyemezsiniz. Buradaki en önemli sorun kredi kartının bir aylık faiz oranı ile bir yıllık faiz oranının eşit olmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ise, reel sektör ile mali sektörün birbirinden ayrılmasının söz konusu olamayacağını ancak dönem dönem önem derecelerinin değişebileceğine dikkat çekerek, BDDK olarak reel sektör ile hep bir arada olduklarını kaydetti. Bankalar ve Kredi Kuruluşları Kanun Taslağı hakkında ASO Başkanı Çağlayan ile görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Bilgin, taslağa son noktayı Eylül ayının ortasında koyacaklarını söyledi. Bilgin, kanunun AB ülkelerindeki ilgili kanunları esas alınarak hazırlandığını belirterek, risk yönetici, iç denetim ve şeffaflık ilkelerine önem verdiklerini söyledi.

"HİÇBİR KANUN MÜKEMMEL DEĞİLDİR, KANUNA SON NOKTA HENÜZ KONMADI"

Bilgin, Kredi Kartları Kanun Taslağı'nın ise hazırlamaya devam ettiklerini birkaç ay içinde tamamlanacağını ifade ederek, şuan için piyasada 20 milyon kredi kartı ve buna bağlı 40 katrilyon liralık işlem hacminin olduğuna dikkat çekti. Bilgin, BDDK'nın bugün 5. kuruluş yıldönümünü kutladığını ancak bugüne kadar basında olumsuz haberler ile yer aldıklarını belirterek, "190 milyar dolarlık bir paraya hükmeden kurumun herkesi memnun etmesi beklenemez. Ancak bundan sonra yaptığımız işlerle daha olumlu haberlerle gazetelerde manşet olacağız. Yönettiğimiz para Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın yarısını oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Açıklamaların ardından gazetecilerin banka sahipliği ile ilgili ASO'nun ne tür eleştiriler ilettiğini sorması üzerine Çağlayan, "Holding bankaları nedeniyle olumsuz rekabet ortamı oluştu. Banka sahiplerini sadece mali hizmet yapmalı, bir tercihte bulunmalılar. Bir bankacı bana 7-8 tane sanayi kuruluşu olduğunu söylüyor, biz aynı şekilde 7-8 tane bankamız var diyemiyoruz. Bu konuya açıklık getirilmesini isterdik" dedi. Aynı soruya BDDK Başkanı Bilgin ise, Holding bankacılığının özellikle 1990 ve 2000 yılları arasında ekonomik yapıyı geliştirmesi için teşvik edildiğini ancak yaşanan sorunların ardından hazırlanan taslakta holding sahipliğine son vermek veya minimuma indirmek için gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Banka sahipliği konusunda da açıklama yapan Bilgin, mevcut kanunun AB ile uyumlu hazırlandığını ve buna göre düzenlemelerin yapıldığını belirterek, "Hiçbir kanun mükemmel değildir. Henüz kanuna bir noktada konulmadı" dedi.

Kredi kartları ile ilgili bir soru üzerine Bilgin, kredi kartlarının yasal bir düzenlemesinin olmadığını hatırlatarak, özellikle vatandaşların tüketici kredisi ya da diğer kredi kartı ile diğer kredi kartının borcunu ödediklerini, buna karşılık bankaların da işlem hacimlerini artırmak için sokaklarda kredi kartları dağıttıklarını kaydetti. Bilgin, her iki tarafı da düşünerek bir kanun hazırlandıklarını ve en kısa zamanda Meclis'e göndereceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

TMSF ile BDDK arasında herhangi bir sorunun olup olmadığının sorulması üzerine Bilgin, TMSF ile iletişimlerinin olması gerektiğinden bile fazla olduğunu ve her ay toplanacak bir eş güdüm komitesini oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.