Karukulak Yeniden Doğayla Buluştu

Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir yıl önce tedavi altına alınan ve dünyada nesli tükenme tehdidi altında...

Antalya Büyükşehir Belediyesi, bir yıl önce tedavi altına alınan ve dünyada nesli tükenme tehdidi altında olan karakulağı sağlığına kavuşmasının ardından yeniden doğal yaşama saldı.

Geçen yıl Antalya-Korkuteli Karayolu kenarında bitkin halde bir vatandaş tarafından bulunarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü yetkililerince Antalya Hayvanat Bahçesi’ne getirilen karakulak koruma altına alındı. Geldiğinde yaklaşık 3-4 aylık olan erkek karakulağın Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ndeki tedavi süreci tamamlandı. Rehabilitasyon süreci boyunca uygun doğal ortam hazırlanarak ziyarete kapalı bir şekilde yaşayan karakulak, yetişkin ve kendi kendine avlanma yaşına kadar sağlıklı, dinç ve doğaya tekrar adaptasyon sağlayabilecek duruma getirildi. Ergenliğe ulaşan ve her iki kurumun desteğiyle rehabilitasyon süreci tamamlanan karakulak, uydu vericili tasmanın takılmasının ardından doğal yaşam alanı olan Güllük Dağı (Termesos) Milli Parkı’na salındı.

Reklam
Reklam

Uydu vericili tasma aracılığıyla izlenecek olan türün doğadaki yaşamıyla ilgili bugüne kadar sahip olunmayan bilgilerin toplanması hedefleniyor. Karakulağın bundan sonraki tüm yaşam süreci Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri tarafından takip edilecek.

Dünyada nesli tehlike altında olan 120 çeşit memeliden biri olarak bilinen karakulak, 7-9 kilogram ağırlığa ve 75-90 santimetrelik boya sahip. Karakulak, 5 ile 220 kilometrekarelik bir alanda genellikle geceleri kemirgen ve kuşları avlayarak besleniyor. Özellikle kulak uçlarındaki siyah kıllar karakteristik bir özellik taşıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü arasında yapılan protokol ve işbirliğiyle karakulağın yanı sıra tilki, dağ keçisi, yaban tavşanı ve memeli türler ve özellikle yırtıcı kuşlar başta olmak üzere onlarca yaban hayvanının rehabilitasyonu tamamlanarak, doğaya yeniden kazandırılması amaçlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: