Karzai'nin kararnamesine uyacaklar

KABİL (İHA) - Afganistan'da mahalli liderler, Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin dün imzaladığı ve kendilerini hedef alan kararnamesine uyacaklarını açıkladılar.

Karzai'nin, ülkenin çeşitli bölgelerindeki askeri liderlerin dizginlenmesi yönünde ilk önemli adımı olarak kabul edilen kararnamesi konusunda bir açıklama yapan Kandehar Eyaleti Valisi Gül Ağa'nın Sözcüsü Halid Peştun, "Merkezi hükümetin tüm hüküm, karar ve emirlerine itaat edeceğiz. Karzai'ye, her emrine uymaya hazır olduğumuzu defaatle ifade ettik" diye konuştu ve Gül Ağa'nın valilik görevine devam edeceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Yine kararnamede hedef alınan Özbek General Raşid Dostum'un liderliğindeki Cümbüş-i Milli Partisi'nin üst düzey bir yetkilisi de kararnameyi kabul ettiklerini ifade etti. Aynı zamanda Karzai hükümetinde Savunma Bakan Yardımcısı da olan Dostum'un ülkenin kuzeyindeki stratejik bölgedeki yönetiminden Seyyid Nurullah Agah da "Merkezi hükümetten gelen emri elbette kabul ettik" dedi.

Yine kararnamede hedef alınan Herat Valisi İsmail Han'ın temsilcilerinden ise kararname hakkında şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmedi.
Askeri ve sivil işlerin birbirinden ayrılmasını öngören ve ülkenin çeşitli bölgelerinde hüküm süren askeri liderleri hedef aldığı kaydedilen kararnamede, "Kararname tarihinden itibaren tüm organize yönetimler, faal gruplar ve askeri bölge yönetimleri kaldırılmıştır" denildi. Afganistan'ın çoğu bölgeleri, ABD liderliğindeki uluslararası askeri koalisyon tarafından Taliban rejiminin devrilmesine rağmen halen savaş ağalarının kontrolünde bulunuyor. Karzai, yönetimi defalarca yapılan uyarılara rağmen bu bölgelere hakim olamazken, arazi ihtilafı, etnik sebepler ve diğer gerekçelerle buralarda sık sık çatışmalar meydana geliyor.

Reklam
Reklam