Kasaplar için ete tavan fiyat geldi, karar marketleri kapsamıyor

Et ve Süt Kurumu, fiyatlar artınca bugünden itibaren kasaplara 22.5 TL’den karkas kırmızı et satarak müdahale edecek.

Giderek artan et fiyatları hakkında daha önce bir açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarına müdahale edeceklerini açıklamıştı. Son zamanlarda artan et fiyatları devleti harekete geçirdi. Faruk Çelik, daha önce yaptığı açıklamada spelülasyonların giderek arttığını, et fiyatlarına müdahale edeceklerini söylemişti. Bu açıklamaya göre Et ve Süt Kurumu kasaplara karkas etinin kilosunu 22.5 liradan satacak. Et ve Süt Kurumu ayrıca et sanayicilerine ve yemek şirketlerine de karkas eti 20.5 liradan satacak. Bu fiyatlara bir de KDV eklenecek. Kasaplar, yemek sanayicileri ve yemek şirketleri Et ve Süt Kurumu’na ödemeyi kredi kartıyla da yapabilecekler.

Reklam
Reklam

Et ve Süt Kurumu karkas et satışını sadece Türkiye Kasaplar Federasyonu’na üye olan kasaplara yapacak. Yozgat, Sincan ve Sakarya’daki kombinalara başvuran kasaplar buradan karkas etleri satın alabilecekler.

Et fiyatlarına geçen yıl getirilen tavan fiyat uygulaması bu yıl da devam ediyor. Tavan et fiyatları kuşbaşında 34 lira, kıymada da 32 lira olacak. Ayrıca kasaplar karkas eti bütün ya da çeyrek olarak satamayacaklar. Kasap eti karkas şekilde sattığı takdirde bir daha Et ve Süt Kurumu’ndan et alamayacak.

Marketler geçen yıl tavan fiyat uygulamasına uymak istemediklerini belirtmiş ve kuşbaşında 38 lira, kıymada da 35 liradan satma önerisinde bulunmuşlardı.

Şarküteri ve yemek şirketleri alanlarında faaliyet gösteren üreticilere dondurulmuş et satışı konusunda ise üreticiler Sakarya ve Sincan’daki kombinalara başvuru yapacaklar. Firma başına satışı yapılabilecek en fazla et ise 50 kilogramı geçmeyecek.

Et ve Süt Kurumu’ndan dondurulmuş et satın almak isteyen üreticilerin de Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu’na üye olmaları gerekecek. Kırmızı et sektöründe faal olan işletmelerden ise faaliyet belgelerini ibraz etmeleri istenecek.

Reklam
Reklam