Kasım ayında yeni ihracat rekoru

Eylem Düzyol bildiriyor-İhracatta, Kasım ayında yeni bir rekor kırıldı. İhracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.9 artarak 11 milyar 111 milyon dolarla şu ana kadarki en yüksek aylık düzeyde gerçekleşti.

Yılın ilk onbir ayında ihracat yüzde 25.3 artarak 96 milyar 530 milyon dolara, Kasım sonu itibariyle son bir yıldaki ihracat da yüzde 24.8 artışla 105 milyar 280 milyon dolara ulaştı.

İhracat verilerini her ay farklı bir ilde açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Kasım ayı gerçekleşmelerini Çorum'da açıkladı. Satıcı'nın açıkladığı verilere göre Kasım ayında Türkiye'nin ihracat hacmi, aylık ve yıllık bazda şu ana kadarki en yüksek düzeye ulaşarak rekor kırdı.

Reklam
Reklam

Kasım ayında 111 milyar 111.2 milyon dolara ulaşan ihracatın 7 milyar 413.7 milyon dolarını otomotiv, hazır giyim konfeksiyon, elektrik-elektronik, makine, demir çelik, çimento gibi alt sektörlerden olmak üzere sanayi mamulleri oluşturdu. Söz konusu ihracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.53 artış yaşandı. Aynı ay gerçekleştirilen 1 milyar 104.7 milyon dolarlık kimyasal ürünler ve 952.8 milyon dolarlık tarıma dayalı işlenmiş ürünlerle birlikte toplam sanayi ihracatı yüzde 29.68 artışla 9 milyar 471.2 milyon dolara ulaştı.

Tarım sektörü ihracatının yüzde 24.1 artışla 1 milyar 374.7 milyon dolar olduğu Kasım ayında, madencilik ihracatı da yüzde 35.5 artarak 265.4 milyon dolar oldu.

-ONBİR AYDA 96.5 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin Ocak-Kasım dönemindeki ihracatı geçen yılın aynı dönemine yüzde 25.32 artışla 96 milyar 530 milyon dolara ulaştı. Onbir aylık ihracatın 66 milyar 313.9 milyon dolarını sanayi sektörü gerçekleştirdi. Sanayi ihracatı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 28.9 arttı. Sanayi alt sektörlerinden taşıt araçları onbir ayda 19 milyar 209.8 milyon dolarla en çok ihracat gerçekleştiren kesim oldu. Otomotiv sektörünün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36.5 arttı. Bu sektörü 14 milyar 746.4 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Daha sonra da 10 milyar 505.4 milyon dolarla demir çelik, 8 milyar 276.7 milyon dolarla elektrik-elektronik, 5 milyar 42 milyon dolarla makine ve aksamları alt sektörleri geldi.
Ocak-Ekim döneminde kimyasal maddeler ihracatı yüzde 18.2 artışla 9 milyar 380.8 milyon, tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatı yüzde 20 artışla 8 milyar 79.5 milyon dolar oldu. Bu iki sektör de dahil edildiğinde toplam sanayi ihracatı yüzde 26.2 artışla 83 milyar 774.2 milyon dolar oldu.

Reklam
Reklam

-YILLIK İHRACAT 105 MİLYAR DOLARI AŞTI
Kasım sonu itibariyle son bir yıldaki ihracat hacmi 105 milyar 280.6 milyon dolara ulaştı. Yıllık ihracat önceki bir yıllık döneme göre yüzde 24.84 artış gösterdi.
Son bir yılda otomotiv sektörü 20 milyar 865.2 milyon, hazır giyim konfeksiyon 16 milyar 167.6 milyon, demir çelik 11 milyar 403.3 milyon, elektrik-elektronik sektörü 9 milyar 117.4 milyon, makine ve aksamları 5 milyar 482 milyon, demir dışı metaller 5 milyar 196.4 milyon, çimento ve toprak ürünleri 2 milyar 502 milyon, değerli maden ve mücevherat sektörü 1 milyar 481.9 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Sanayi mamullerinde toplam ihracatın yüzde 27.7 artışla 72 milyar 272.4 milyon dolara ulaştığı son bir yılda kimyasal ürünler ihracatı yüzde 18.6 artışla 10 milyar 213.6 milyon, tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatı yüzde 20 artışla 8 milyar 845 milyon; bunların toplamından oluşan sanayi ihracatı yüzde 25.8 artışla 91 milyar 331 milyon dolara ulaştı.

Son bir yılda tarım sektörünün ihracatı yüzde 15.5 artışla 11 milyar 234.8 milyon doları buldu. Bunun da 8 milyar 551.4 milyon dolarını bitkisel ürünler, 2 milyar 93.8 milyon dolarını ağaç ve orman ürünleri, 589.6 milyon dolarını hayvansal ürünler oluşturdu.

Reklam
Reklam

Yılık bazda madencilik sektörünün ihracatı da yüzde 34.9 artışla 2 milyar 714.8 milyon dolara çıktı.

TÜZMEN: TÜRKİYE ARTIK BİR ÖLÇEK EKONOMİSİ

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Kasım ayında ulaşılan ihracat düzeyinin Türkiye'nin artık bir ölçek ekonomisine ulaştığını ortaya koyduğunu belirterek, izledikleri stratejilerin ihracat hacminin bu düzeye gelmesinde önemli katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat gerçekleşmelerini, Çorum Sanayi ve Ticaret Odası konferans salonunda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Kasım ayında ihracatın yeni bir rekor kırdığını belirterek, gelinen noktanın çok çarpıcı olduğunu ifade etti. 20 yıl önce yapılan ihracatın şimdi aylık bazda gerçekleştirildiğine dikkat çeken Satıcı, o zaman en büyük ihracat kalemini tarım ürünleri oluştururken, şimdi en gelişmiş sanayi ürünlerini en gelişmiş ülkelere sattıklarını söyledi. Satıcı, "Bu başarı ihracatımızın ortaya koyduğu fedakarlıklar sayesinde elde edildi. Bu başarı herkesin ihracatı bir kenara bıraktığı bir ortamda gerçekleşti. Bu başarı ihracatı desteklemek şöyle dursun ihracata karşı para politikalarına rağmen hayata geçti. Bu başarı ‘artık bizim bu sektörlerden çıkmamız lazım' hezeyanların alkışlarla karşılandığı bir ortamda, çıkılması istenen sektörlerin büyük çabalarıyla karşılandı" diye konuştu. İhracatçıların her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu bir zaman diliminden geçildiğini vurgulayan Oğuz Satıcı, neler yapılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Satıcı, Merkez Bankası ile yaptıkları toplantıyı hatırlattığı konuşmasında, taraflar arasında diyalog zemininin yaratıldığını, bunun Türkiye'nin yararına olacağını söyledi. İstihdam yüklerinin azaltılması konusunda hükümetin verdiği sözleri tutmasını da beklediklerini dile getiren TİM Başkanı Satıcı, enerji maliyetlerinin azaltılması konusunda da adım atılmasını beklediklerini kaydetti. Satıcı, Kasım ayında 11 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirilerek bir rekor kırıldığını belirtirken, açıklanan tutarlar YTL‘ye çevrildiğinde ihracatçıların yaşadığı sıkıntıların görülebileceğini söyledi.

-"TÜRKİYE BU RAKAMLARLA ÖLÇEK EKONOMİSİNE ULAŞTI"-

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de Türkiye'de dünya ekonomisine paralel olarak ihracatında katma değeri yüksek ürünleri ön plana çıkardığını, kalite ve güvenin esas alındığı ihracat anlayışı ile artık hazır giyimden beyaz eşyaya, otomotive, kimyasallara ve makineye bir çok alanda üretim yaptığını söyledi. Tüzmen, Kasım ayında gerçekleşen 11 milyar dolarlık ihracatla, 10 bin kilometre duble yol, 2 adet modern nükleer reaktör, 3 Atatürk barajı, 4 bin 500 adetlik, 16 derslik modern bir okul yapılabileceğini kaydetti. Bu rakamların Türkiye'nin uluslar arası üretim zincirinin bir halkası olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Tüzmen, "Enflasyon istikrarı önemli ancak sanayi ve ticaretteki istikrar daha da önemli. Üretim olmadığı sürece fiyat istikrarı tek başına bir şey ifade etmiyor. Geçen ay ‘E' üzerine konuşmuştuk, bu ay ise ‘N' üzerine, yani nereye, ne kadar, ne ihraç yapıyoruz onu konuşacağız" diye konuştu. Tüzmen, bakanlık olarak izledikleri stratejilerin ihracatın bu düzeye gelmesinde önemli katkı sağladığını ifade etti. Tüzmen, ihracatın Türkiye'nin dinamosu olduğunu vurgulayarak, "İhracatçılarımızla gurur duyuyoruz. Türkiye bu rakamlarla artık bir ölçek ekonomisine ulaştığını ortaya koyuyor" dedi.

Reklam
Reklam

-ÇORUM MERZİFON ASKERİ HAVAALANININ AÇILMASINI İSTİYOR-

Çorum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kenan Malatyalı da üreticilerin yaşadığı sıkıntılara değindiği konuşmasında, "Her çivi çakan değil, doğru çivi çakan desteklenmelidir" dedi. Malatyalı, hükümetten şirketlerin birleşmelerini destekleyen sistem oluşturmasını ve bölgesel teşvik sistemini hayata geçirmesini beklediklerini kaydetti. Çorum'da 400'e yakın sanayi kuruluşunun bulunduğunu, 1200 kamyon ürünün yurtiçi ve yurtdışına gönderildiği bir şehir olmasına karşın ulaşım altyapısının yetersiz olduğuna dikkat çeken Malatyalı, ulaşımda yaşadıkları sıkıntının çözülmesi için bir an önce Merzifon Askeri Havaalanının sivillere de açılmasını beklediklerini söyledi.