Kastamonu'da Taş Baskı Yeniden Hayat Buluyor

Kastamonu’da 600 yıllık geçmişe sahip taş baskı yeniden hayat buluyor. İŞKUR’un kurslarıyla yeniden hayat bulan...

Kastamonu’da 600 yıllık geçmişe sahip taş baskı yeniden hayat buluyor. İŞKUR’un kurslarıyla yeniden hayat bulan taş baskı İsmail Bey Cami karşısında bulunan eski hamamda bayanlar tarafından yaşatılıyor.

3-4 yıl öncesine kadar evlerde küçük atölyelerde yapılan taş baskının Kastamonu'daki kaderi Nagihan Şimşir ve Şahinaz Kurtoğlu’nun İŞKUR’un meslek edindirme kurslarına katılmalarıyla değişti. KOSGEB desteği ile küçük bir atölye açan Nagihan Şimşir ve Şahinaz Kurtoğlu, taş baskıya kazandırdıkları ivmeyle İsmail Bey Mahallesi'nin geçimine destek sağlar hale geldi.Şahinaz Kurtoğlu, taş baskıya başlarken çevrelerinden 'siz bu işi yapamazsınız' diye eleştiri aldıklarını ifade ederek, " Biz para kazanmak için yola çıkmadık ama şu anda mahallemizin bayanları bu işten para kazanıyorlar." dedi.

Reklam
Reklam

Nagihan Şimşir, 50 yıl öncesinde sini bezi ve sofra bezi olarak kullanılan taş baskı ürünlerinin yemek masası kullanımının yaygınlaşmasından sonra üretimiyle birlikte tüketimininde azaldığını belirtti. Nagihan Şimşir, "Mevsimsel bir iş olan taş baskının kış aylarında üretiminde bir azalma olurken yazın ise turizm aktiviteleri ve fuarlar sayesinde artış oluyor." diye konuştu.

Kastamonu’da Beylikler döneminde yaygın olan taş baskı yüzyıllar boyu Ermeni ustalar tarafından icra edildi. Daha sonra Kastamonu’nun yöresel sanatı haline gelen taş baskı teknolojik gelişmelerin ardından değerini yitirmesine rağmen turizmin gelişmesiyle birlikte yineden eski önemini kazandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: