Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu,"Artık Türkiye'nin kene haritasının çıkarılması gerekmekte" dedi.
Baloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iklim ve coğrafi yapı bakımından kenenin üremesi, büyümesi ve gelişmesi açısından uygun bir yer olduğunu belirtti. Baloğlu, özellikle küresel ısınma ve nemli ortamlar nedeniyle kenenin yayılma hızının arttığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Baloğlu, Türkiye'de KKKA hastalığını, Hyalomma marginatum kene türünün bulaştırdığını ve bu kene türü içerisindeki Bunyaviridae familyasından Nairovirus cinsine bağlı virüsün hastalığa neden olduğunu ifade etti. Baloğlu, "Ülkemizde bugüne kadar çok sayıda kene vakası görülmüştür. Şu zamanda da Kastamonu'da ölümlerle sonuçlanan bir durum ortaya çıkmıştır. Bu durumda artık Türkiye'nin kene haritasının çıkarılması gerekmektedir" diye konuştu.
-"Kontrolsüz ilaçlama dayanıklılığı artırdı"-
Cengiz Baloğlu, kene mücadelesinde gerileme ve direnç gelişiminin, mücadelenin kontrolsüz olarak yapılıyor olmasından kaynaklandığını savunarak, ilaçlamanın kontrolsüz yapılmasının kenede dayanıklılığı artırdığını belirtti.
Yabani hayvanların sayısındaki artışla birlikte kenenin konukçu sayısının arttığını ve daha hızlı yayıldığını vurgulayan Baloğlu, "Kuş gribi sonrasında birçok kanatlı hayvanın ölmesi ve öldürülmesi sonucunda, doğada doğal denge bozuldu. Bu nedenle keneyi kontrol altına alan faktörler ya ortadan kalktı ya da azaldı" diye konuştu.
-30 farklı tür hastalık bulundurabilir-
Baloğlu, virüsün normalde yaban hayatındaki canlılarda bulunduğunu söyledi. Kenenin ergin olmadan önce bu yabani hayvanları ısırdığı zaman konakçı hale geldiğini vurgulayan Baloğlu, şöyle konuştu:
"Isırmadan sonra virüs yaban hayatından keneye geçmektedir. Kene insana yapıştığı zaman kan emme durumu söz konusu. Kanı emerken herhangi bir vücut salgısı salgılamamakta. Ama kan emişini bitirdikten sonra salgısını yapmakta yani kenenin kendi salgısında, virüs bulunmaktadır. Virüsü bu yolla insana enfekte edebilir. Bu nedenle kenenin dikkatli bir şekilde, cımbızla ya da pens ile tek bir hamleyle çıkartılması lazım ki kene zarar görmesin, parçalanmasın. Kenenin insan vücudunda parçası kalırsa, bu durumda hızlı bir sağlık ocağında müdahale edilmesi gerekir. Müdahale sırasında herhangi bir kimyasal madde kenenin üzerine dökülmemeli. Bu keneyi tetikler ve kusmasını sağlar. Kene çıkarıldıktan sonra uygun bir kavanoza konularak, patolojik testler için uygun laboratuvarlara aktarılmalı."
Kenelerin, sert ve yumuşak olarak ikiye ayrıldığını, hastalık bulaştıran kenelerin de sert keneler olduğunu bildiren Baloğlu, "Sert kenelerin yaklaşık 30 farklı türü hastalık bulundurabilir. Yani bu virüsü taşıyabilir ya da konakçı olabilirler" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz