Kastamonulu işadamları Arnavutluk gezisinden mutlu döndü

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)'nin, 38. Genel Kurulu ve ikili iş görüşmesi yapmak için...

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)'nin, 38. Genel Kurulu ve ikili iş görüşmesi yapmak için Arnavutluk’a giden Kastamonulu iş adamları, gördükleri yakın ilgiden memnun kaldı.
TUSKON'a bağlı işadamlarını Başbakanlık Sarayı'nda ağırlayan Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli, programın TUSKON'un katılımıyla gerçek amacına ulaştığını belirterek yetkililere teşekkür etti.
TUSKON'a bağlı federasyon ve derneklerden 160 işadamının iştirak ettiği programa Kastamonu İşadamları Derneği (KİAD) üyesi 20 kişi katıldı. Karadeniz’e kıyısı olan 11 ülkeden gelen yabancı firma sahipleri, genel kurula katılmak ve ikili iş görüşmelerinde hazır bulunmak için Başkent Tiran’da bulunan Sheraton Otele geldi. Genel Kurul öncesi Arnavutluk Meclis Başkanı Jozefina Topalli ve TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral gündemle ilgili görüşlerini ifade etti.

Reklam
Reklam

YATIRIM ÇAĞRISINDA BULUNDU
Meclis Başkanı Jozefina Topalli, yaptığı konuşmada, Arnavutluk'un aldığı tedbirlerle küresel krizden az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Yabancı yatırımların gelişini teşvik etmek için vergi oranlarını düşürdüklerini kaydeden Topalli, altyapı yatırımlarına da hız verdiklerini bildirdi. Topalli, Karadeniz bölgesi iş adamlarına Arnavutluk'a yatırım yapmaları çağrısında bulundu.

“ARNAVUTLUK YATIRIM İÇİN SON DERECE UYGUN”
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral de konuşmasında, Karadeniz Ticaret ve Yatırım Forumu KEİPA’nın 38. Genel Kurul toplantısı çerçevesinde ikinci kez yapıldığını hatırlatarak, ''Bu forum bölgemize yeni bir sinerji getirecek.'' dedi.
Türk iş dünyasının temsilcileri olarak foruma katılmaktan onur duyduklarını dile getiren Meral, ''TUSKON olarak Karadeniz bölge ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için uygun ortamın oluşturulması ve ülkeler arasında mal ve hizmet ticaretinin artırılmasını sağlamayı hedefliyoruz. Arnavutluk’un Türk işadamları için yatırım konusunda son derece uygun şartların bulunduğu bir ülke. İş forumunun işadamlarımızın daha köklü, sağlam ve uzun vadeli işbirliği ortamı yaratmasına ve ülke halkları arasında da kalıcı dostlukların kurulmasına vesile olmasını temenni ediyorum.'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

“HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER”
Üç gün süren genel kurula Türkiye dâhil dokuz ülkeden parlamenter temsilciler ile KEİPA Genel Kurulu üyeleri ve KEİPA üyesi ülkelerden toplam 350 işadamı katıldı. Görüşmelerin oldukça olumlu geçtiğini dile getiren işadamları bu tür organizasyonların sık sık yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Görüşmeler süresince Arnavutluk’u gezme fırsatı da bulan Kastamonulu işadamları Başkent Tiran ve Duress şehrindeki eğitim kurumlarını ve tarihi yerleri gezdi. Ecdattan günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen birkaç eserden bir tanesi olan Ethem Bey Camii'ni ve saat kulesini ziyaret eden işadamları, buralarda hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

30’A YAKIN EĞİTİM KURUMLARI VAR
Kastamonulu iş adamları, başkent Tiran’da bulunan ve 2007 yılında eğitim hayatına başlayan Epoka Üniversitesi'ni ve Turgut Özal Eğitim Kurumları'nı yakından görme fırsatı buldu. Türkiye’den giden eğitim gönüllüleri tarafından açılan 30’a yakın eğitim kurumu olduğunu duyan Kastamonulu işadamları, memnun kaldıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

“DAVET BİZİ ONURLANDIRDI”
Kastamonu’dan giden işadamları Arnavutluk gezisinde bu ülkeyi yatırım açısından çok bir potansiyele sahip olduğuna değindi.
Gezi ve Yurtiçi, Yurtdışı Ticari-Turistik Geziler Komisyonu Mehmet Civelekoğlu, “KİAD olarak katıldığımız bu toplantıda bakanlar ve Meclis Başkanı tarafından ağırlanıp; kabul edilmek, onların ağzından ticari yatırmalar için davet edilmek bizi onurlandırdı. Arnavutluk’ta ticari yatırım imkânlarının çok geniş olduğunu ve güvenilir bir ülke olduğunu yakından gördük. Özellikle gıda, unlu mamuller, mobilya ve yan sanayisinde, inşaat sektöründe ciddi yatırım fırsatlarının olması bizleri heyecanlandırdı.” şeklinde konuştu.

SEKTÖRLERDE CİDDİ AÇIK VAR
Arnavutluk gezisinden sonra Makedonya’yı ziyaret eden Kastamonu işadamları heyeti adına Makedonya gezisi hakkında görüşlerini belirten Civelek, ”Makedonya’da Türkiye Ticari Ataşesi'nden yatırımlar ve ülkenin genel ticari durumu hakkında brifing aldık. Makedonya’da daha önce yatırım yapan işadamlarımızla görüşme imkanı bulup, onlardan genel durum hakkında bilgi aldık. Şuan Makedonya’ya yatırım yapmanın fırsat olduğunu ifade ettiler. Avrupa’nın yeni gelişen ülkelerinde böyle yatırım fırsatlarının olması ve buralarda üretilen ürünlerin Avrupa’ya ve bölgedeki diğer ülkelere ihracat yapma imkanın kolay olduğu ve işçilik maliyetlerini düşük olduğu ve devletinde yatırımcılara destek olduğu bir ortamda ticaret yapmanın sağlıklı bir karar olacağını düşünüyorum. Sektörler noktasında tarımsal, üretim, paketleme, soğuk hava deposu ve pazarlama alanında çok ciddi açık var. Organik tarım yapmaya elverişli, sulak çok iyi arazilere sahipler. Bu arazileri Türk yatırımcılara çok cüzi fiyattan satma ve kiralama yapabileceklerini ifade ettiler.” açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

“BU ÜLKELERE KATKIDA BULUNMA BİZİM VAZİFEMİZİDİR”
Arnavutluk ve Makedonya’daki gezilerin çok faydalı olduğuna değinen işadamlarından Fırat Barut ise ”Bu geziler benim ve diğer arkadaşlarım için çok faydalı oldu. Bu ülkeler hakkında geniş bir görüş sahibi olduk. Bu ülkeler bizim atalarımızdan mirastır. Bu topraklara ekonomik ve sosyal katkıda bulunmak bizim vazifemizdir. Önümüzdeki süreçte bu ülkelere yatırım yapmayı planlamaktayız. Bunun ilk adımını da Arnavutluk’ta yapmış olduğumuz iş görüşmelerinde Arnavutluk’a su arıtma sistemleri satarak attık. Bu tür programlar bizim gibi işadamları için çok faydalı olduğunu, Türkiye’nin ekonomik gücünü ve yurt dışında artan itibarımızı yakından görme açısından çok faydalı oldu. Bu tür programlara diğer işadamlarının da katılıp görüşlerini genişletmelerini tavsiye ederim.” dedi.

'KOLEJİ TÜRK' İBARESİ BÜTÜN KAPILARI AÇIYOR
Yapılan ziyarette iyi ağırlandıklarına değinen Kastamonu işadamlarından Cahit Kanburoğlu da “Orada bulunan Türk okulları tarafından çok iyi ağırlandık. Bizi bu şekilde yurt dışında temsil etmeleri bizi gururlandırdı. Bu ülkelerde 'Koleji Türk' dediğimizde açılmayan kapı görmedik. Türklerin kendilerini bu ülkede bu şekilde benimsetmeleri beni son derece sevindirdi. Arnavutluk gezisinde kendimizi ülkemizde gibi hissettik. Bunun nedeni de her yerde Osmanlı hatırası ve eserlerinin olmasıdır. Bu eserlerin günümüzde başka ülkelerde aynı saygıyı görmesi bizim ne kadar büyük bir millet olduğumuzun kanıtıdır. Bu ülkelerde işadamları ile birlikte ortaklaşa büyük işler yapılabileceğini gördük. Bunları da fırsata çevirmek bizim ve diğer işadamlarımızın elindedir. Çünkü onlar bizim yatırımlarımız için kucak açmış durumdalar. Gittiğinizde size yardımcı olacak bir sürü kardeşimiz olduğundan, hiç yabancılık çekmeyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“KASTAMOLU İŞADAMLARINI DAVET EDİYORUZ”
KİAD Genel Sekreteri Haşim Ünal düzenlenen yaptığı değerlendirmede, Geziye destek veren KOSGEB Müdürü Nevzat Erol ve ekibine katkılarında dolayı teşekkür etti.
Gezide kendilerin yalnız bırakmayan Kastamonulu işadamlarına da teşekkür eden Ünal, Bu geziler Kastamonulu işadamlarına yurtdışında ticaretin potansiyelini görüp bu noktaları keşfetmesi için bu programları faydalı olduğunu inanıyorum. Kastamonulu işadamlarının yurtdışında yapacakları yatırımlar bu programlar sayesinde artacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde devam edeceğini ifade eden Ünal,”Bu programlarımıza tüm Kastamonulu işadamlarımızı davet ediyoruz.” açıklamasını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz